Dolarul a atins ieri cea mai mare valoare din ultimele doua saptamani in raport cu moneda euro-peana, datele economice amestecate venite din partea guvernului american neputandu-le zdruncina investitorilor sperantele ca banca centrala a SUA, Fed, va continua sa mareasca rata dobanzii de referinta in pasi mici, la fel cum a facut si pana acum. Cresterea dobanzilor ar insemna o atractivitate mai mare pentru depozitele in dolari, iar acest lucru ar mari cererea pentru moneda americana.
Yenul a reusit sa atenueze scaderea in raport cu dolarul, dupa ce indicii bursei din Tokyo au atins de dimineata noi valori maxime pe ultimii patru ani. Optimismul existent pe plan international in legatura cu economia japoneza a facut ca in ultimele zile, catre aceasta sa se indrepte capitaluri foarte mari si in acest fel sa creasca cererea pentru yen.

Raportul de marti al Departamentului Muncii a aratat o crestere cu 0,5% a preturilor in luna iulie, iar ieri atentia era indreptata catre indicele preturilor de productie, care masoara cresterea preturilor en-gros. "Dolarul este inca pe o baza solida. Se pare ca investitorii cumpara inca dolari, avand incredere ca Fed va continua sa mai mareasca de cateva ori rata dobanzii", spune Niels Christensen, de la Societe Generale din Paris. La ora 11:30 GMT, euro era cotat cu 0,6 procente mai jos decat la finalul zilei trecute, 1,2293 $, dupa ce mai devreme atinsese cea mai mica valoare din ultimele doua saptamani, 1,2277 $. Moneda europeana era cu 3,4 procente mai sus fata de valoarea de 1,1870 $ pe care o atinsese anterior, cea mai mica din ultimele 14 luni.

Analistii estimeaza ca preturile de productie vor creste si ele cu 0,5% fata de luna iunie, dupa ce in iunie fata de mai au ramas constante.

Dolarul a crescut pana la 109,83 yeni, cu 0,3% mai sus decat la inceputul zilei, dar inca aproape de valoarea minima din ultimele sapte saptamani, 109,05 euro, atinsa marti. Euro a scazut si fata de moneda japoneza, ajungand la 135 yeni.

Lira sterlina a atins cea mai mare valoare de la 7 iulie in raport cu euro, dupa ce s-a aflat ca, in cazul recentei scaderi a ratei dobanzii de referinta, votul din comisia de politica monetara a Bancii Angliei a fost strans, 5 la 4. Acest lucru a intarit asteptarile ca banca centrala britanica nu se va grabi sa scada din nou nivelul dobanzilor. Analistii economici se asteapta ca rata dobanzii de referinta sa ajunga pana la sfarsitul anului mai sus de 4%, dupa ce Fed a urcat-o in cursul acestei luni la 3,5%, cea de-a 10-a din iunie 2004.

"Lumea e ingrijorata de impactul pe care il au preturile mai mari ale energiei, iar inflatia ii face pe oameni sa isi revizuiasca asteptarile in privinta dobanzilor", afirma Simon Derrick, de la Bank of New York.

Unii analisti considera insa ca urcarea pe care dolarul a avut-o in acest an ar putea ramane fara benzina. Intre 2001 si 2004, moneda americana a scazut cu 30 de procente pe marginea ingrijorarilor legate de deficitul comercial si de deficitul bugetar al Statelor Unite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri