Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Bucuresti o analiza din care reiese ca nu este de acord cu triplarea taxei auto pentru masinile second-hand, stabilita prin OUG de Guvernul Tariceanu, potrivit Realitatea TV.

Vasile Puscas, secretar de stat in Departamentul pentru Afaceri Europene, a declarat pentru Realitatea TV ca este vorba de o analiza intocmita de Uniunea Europeana si ca inca nu au fost finalizate concluziile.

Noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat pentru NewsIn, la sfarsitul anului 2008, ca Guvernul va lua o decizie privind taxa auto dupa 15 ianuarie, dupa ce variantele de modificare a taxei vor fi discutate, incepand cu 5 ianuarie, de reprezentantii ministerelor Mediului, Economiei, Finantelor, Transporturilor si ai DAE. El a precizat ca va propune suspendarea temporara a prevederilor privind triplarea taxei auto "cel putin partial, pentru o luna sau doua". Ministrul a spus ca ia in calcul si aplicarea unei taxe de prima inmatriculare cu o valoare mai mica, calculata in functie de poluare, care ar urma sa fie inclusa ulterior in impozitul pe autovehicul, platit anual.

Nemirschi a adaugat ca asteapta si finalizarea de catre Comisia Europeana (CE) a Directivei europene privind unificarea taxei auto in toate tarile Uniunii Europene.

Taxa de prima inmatriculare, introdusa in Codul Fiscal de la inceputul anului trecut, a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Formula de calcul a taxei propusa de Guvern a facut obiectul mai multor runde de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, iar autoritatile de la Bucuresti au fost nevoite sa modifice formula de calcul, astfel incat aceasta sa fie conforma cu normele europene.

O alta revizuire a taxei, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie 2008, o motiune simpla a PD-L prin care se cerea anularea taxei. Guvernul a luat in calcul prevederile motiunii si a adoptat, in primavara acestui an, o noua forma de calcul. Cu aceasta ocazie, taxa de prima inmatricularea a fost redenumita "taxa de poluare" si s-a aplicat incepand cu 1 iulie 2008. Noua formula de calcul, care prevedea o taxa mai mica pentru masinile vechi, a dus la cresterea importurilor de masini second-hand, concomitent cu scaderea vanzarilor de masini noi.

In replica, Guvernul a decis in luna noiembrie suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2000 cm cubi, in perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, concomitent cu triplarea taxei de auto pentru masinile second-hand. Comisia Europeana nu a dat inca girul pentru masurile dispuse pe ultima suta de metri de Guvernul Tariceanu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
România trebuie să recupereze 570 de milioane de euro de la CFR Marfă
Setari Cookie-uri