Compania americana Citigroup isi reduce staff-ul de personal la 375.000 de oameni prin disponibilizarea a aproape 50.000 de angajati, anunta revista Forbes in editia online.
Citigroup nu este singura companie care disponibilizeaza in masa. Conform unui top alcatuit de Forbes, AT&T a concediat 12.000 de angajati, Las Vegas Sands peste 11.000, iar companiile din top 500 peste 140.000 de angajati.

Daca disponibilizarea a zeci de angajati implica un simplu anunt si cateva discutii in particular, concedierile masive pot da managerilor multa bataie de cap. E nevoie de dezbateri, un software special de evaluare a angajatilor, consultanti externi companiei, avocati specializati in domeniul de resurse umane si servicii de outplacement.

“Reducerea numarului personalului schimba complet structura, modul de functionare si de atribuire a responsabilitatilor. Scopul final ar trebui sa fie schimbarea completa a abordarii problemelor companiei”, a declarat pentru Forbes directorul Mercer, Jim R. Sowers, o companie de consiliere in HR.

Prezenti la intalnirile care au ca subiect concedierile sunt, in prima faza, CEO, managerii departamentului financiar, vicepresedintele responsabil pentru comunicare, sefii departamentelor Juridic, Resurse Umane, IT si cativa manageri regionali ai companiei.

Chiar daca sunt prezenti la intalnire, nu inseamna ca posturile acestor manageri nu pot fi sterse din organigrama, iar ei, disponibilizati. Cea mai frecventa masura, in cazul in care managerii sunt concediati, este pastrarea acestora in functie pana la refacerea organigramei si a reimpartirii responsabilitatilor, in schimbul unor bonusuri.

In cazul Citigroup, nu este vorba de disponibilizarea efectiva a 50.000 de persoane, intrucat, prin vanzarea unor departamente din cadrul bancii, compania renunta automat la serviciile unor angajati prezenti in organigrama si pe statul de plata, mai scrie Forbes. In ultima faza, compania va disponibiliza direct in jur de 35.000 de persoane.

Criteriile pe baza carora se iau deciziile finale acopera o paleta larga, pornind de la evaluarea computerizata a angajatilor pana la o analiza a importantei atributiilor fiecaruia. Majoritatea corporatiilor au software care inregistreaza si evalueaza performantele angajatilor sau care le acorda acestora note.

Toate aceste informatii sunt disponibile online, oricand, pentru departamentul de resurse umane care, la cererea CEO-ului, pot intocmi liste ale celor mai performanti sau neperformanti angajati.

Insa acesta nu este singurul criteriu folosit pentru a stabili cine pleaca sau cine isi pastreaza slujba. Chiar daca criza a diminuat considerabil bugetele multor companii, acestea nu vor renunta la oamenii instruiti sau la cei din pozitiile-cheie. “Managerii vor trebui sa decida care angajat are o pozitie la care nu se poate renunta. De obicei raman cei de joburile carora nu se putea atinge nimeni in trecut”, a declarat pentru Forbes presedintele firmei de HR, Align HR, Susan Lil.

Renuntarea la o parte din angajati nu este o solutie intotdeauna ieftina. In cazul Citigroup costul disponibilizarilor poate varia intre 250.000 si 2 milioane de dolari, in functie cate sfaturi si informatii sunt cerute consultantilor externi. Potrivit lui Sowers, citat de Forbes, Citigroup ar trebui sa angajeze el putin 6-7 consultanti externi, care, impreuna cu staff-urile din departamentele de HR si cu middle-managerii, vor hotari si vor informa viitorii disponibilizati.

In marile corporatii, anunturile privind disponibilizarea nu se pot comunica in mod direct fiecarui angajat. Anuntul se face fie intr-o intalnire cu toti angajatii, fie pe mail. Apoi, reprezentantii departamentelor de resurse umane vor anunta fiecare concediat in parte. In cele mai favorabile cazuri, dupa anunt, viitorii someri sunt preluati de firmele de outplacement care incearca sa le gaseasca alte job-uri.

Grupul financiar Citi este prezent din 1996 in Romania prin Citibank Romania SA si furnizeaza produse si servicii financiare companiilor nationale si internationale, companiilor mici si mijlocii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice.

Citibank Romania detinea in mai opt sucursale destinate in principal clientilor persoane juridice si 39 de agentii CitiFinancial, prin care furnizeaza credite persoanelor fizice. CitiFinancial dispune si de 668 de agenti de vanzari directe, din 50 de centre situate in intreaga tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri