Potrivit CNN Money, pierderile de job-uri din 2008 au fost cele mai semnificative de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial. In acest moment, rata somajului in SUA a atins pragul de 7,2%.
In 2008, numarul total al disponibilizatilor a ajuns la 2,6 milioane, cel mai ridicat in sase decenii. Dintre acestia, 524.000 au fost concediati in luna decembrie, in timp ce peste 1,9 milioane au pierdut locurile de munca in ultimele patru luni ale anului, de la escaladarea crizei financiare. Rata somajului a crescut de la 6,7% in noiembrie la 7,2 % in decembrie, iar previziunile nu sunt unele linistitoare.

“Asistam la o deteriorare rapida si constanta a pietei fortei de munca si suntem pe punctul de a depasi 10% - rata somajului“, a anuntat pentru CNN presedintele Economic Policy Institute, Lawrence Mishel.

Cresterea exponentiala a disponibilizarilor in lunile noiembrie si decembrie, in care concedierile au depasit consecutiv 500.000, a marcat cea mai semnificativa schimbare pe piata fortei de munca din ultimii 70 de ani. “Chiar daca vorbim de un nivel mult mai crescut al economiei, acum, aceasta este cea mai semnificativa scadere a pietei din 1945. Asistam la cea mai accelerata crestere a concedierilor”, a declarat, pentru CNN, seful Swiss Re, Kurt Karl.

Unul din efectele crizei de pe piata fortei de munca il reprezinta cresterea numarului de jub-uri part time si scaderea numarului celor full-time. Cu alte cuvinte, pentru a reduce costurile, multe dintre companii au nevoie doar de servicii limitate oferite de angajati si scot la concurs 4-5 ore de munca pe zi in loc de 8-10. Numarul de job-uri part-time din S.U.A. a crescut in ultimele luni de la 715.000 la 8 milioane, potrivit CNN.

Concediatii se regasesc la toate nivelurile industriei. Industria manufacturiera a lasat fara slujbe 149.000 de persoane, industria de leisure si hoteliera - 22.000, cea miniera peste 1.000, iar in domeniul financiar-bancar – 14.000 de persoane.

In domeniul constructiilor s-au inregistrat cele mai mari turbulente din piata fortei de munca. Peste 100.000 de persoane au fost concediate, iar rata somajului a atins cota de 15,3%. Nici industria bunurilor de larg consum nu sta mai bine. Desi luna de varf a profitului este decembrie, in aceasta perioada angajatorii au disponibilizat peste 65.000 de angajati.

In luna decembrie a anului trecut doar trei din zece domenii de activitate au angajat: angajarile facute de Guvernul American – 7.000 de noi angajati – si sanatatea si educatia – peste 45.000 de persoane.

Desi sfarsitul de an a fost considerat de analisti luna neagra a concedierilor, acestia nu prevad o revenire spectaculoasa a pietei in 2009. Potrivit CNN, angajatii trebuie sa se astepte la un nou val de disponibilizari in prima jumatate a anului 2009, urmand ca o recuperare lenta sa se produca abia incepand cu luna septembrie.

Cea mai mare scadere a cererilor pe piata de munca internationala s-a inregistrat, conform CNN, in anul 1945, cand mai mult de 2.750. 000 de angajati si-au pierdut slujbele. In perioada recesiunii din 1981, alti 2.130.000 de persoane au fost concediate. In 2008, numarul disponibilizatilor a ajuns la 2.590.000 de persoane, iar 2009 va adauga cateva sute de mii la acest numar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri