Bush a actionat in numele presedintelui ales, Barack Obama, ce urmeaza sa preia mandatul pe 20 ianuarie. Congresul a aprobat programul de salvare la inceputul lunii octombrie, insa a permis accesul la numai jumatate din fonduri. In urma acestei notificari, legislativul are la dispozitie 15 zile pentru a bloca accesul la fonduri.

Trezoreria a anuntat ca a cheltuit deja 265,3 miliarde dolari din acest fond si ca si-a luat alte angajamente ce ar necesita in total 354,4 miliarde dolari, conform NewsIn.

In cele ce urmeaza este prezentata o lista a cheltuielilor si angajamentelor realizate de Trezoreria americana, din fondurile ce ii sunt disponibile.

Astfel, 250 miliarde dolari au fost destinati cumpararii de actiuni preferentiale si de garantii in cadrul bancilor.

Intr-un raport al tranzactiilor efectuate pana la data de 2 ianuarie, Trezoreria a precizat ca a achizitionat actiuni in valoare totala de 177,5 miliarde dolari, in aceasta etapa a programului. Un raport cu privire la pozitia de lichiditate a Trezoreriei, publicat luni, arata ca au fost investiti alti 14,8 miliarde dolari. In plus, un sprijin de 10 miliarde dolari a fost aprobat pentru Merrill Lynch, insa ajutorul a fost amanat in asteptarea fuziunii cu Bank of America.

Citeste si:

In plus, 40 miliarde dolari au fost investiti in cadrul asiguratorului American International Group, 20 miliarde dolari in Citigroup si 19,4 miliarde dolari au fost acordati pentru sprijinirea industriei auto americane.

Suma include un imprumut de 10,4 miliarde dolari pentru General Motors Corp, din care 1 miliard a fost acordat pentru ca General Motors sa isi ajute asociatul financiar GMAC sa se reorganizeze ca un holding bancar, un imprumut de 4 miliarde dolari pentru Chrysler LLC si o investitie directa de 5 miliarde dolari in GMAC.

General Motors ar putea solicita un nou imprumut de 4 miliarde dolari in luna martie, insa suma ar urma sa provina din transa finala, de 350 miliarde dolari, a fondului de salvare.

De asemenea, 5 miliarde dolari au fost promisi pentru a acoperi posibilele pierderi in cadrul unui portofoliu de active ipotecare al Citigroup, iar 20 miliarde dolari au fost promisi pentru a acoperi posibilele pierderi in cadrul unui program derulat de Federal Reserve, menit sa imbunatateasca accesul consumatorilor la credite.