Partidele coalitiei au discutat un acord in cadrul unei sedinte de sase ore ce a avut loc la Berlin. In prevederile acestuia sunt incluse tarife mai mici pentru asigurarile de sanatate, investitii in scoli si in drumuri, reducerea taxelor pentru veniturile mici si alocatii de 100 euro pentru fiecare copil.

Partidele au mai convenit asupra formarii unei "umbrele protectoare" de circa 100 miliarde euro pentru companiile non-financiare, pentru garantarea imprumuturilor. Propunerea social-democratilor, partenerii de coalitie ai cancelarului, de a creste limita superioara a impozitului pe venit, a fost respinsa, informeaza NewsIn.

"Daca nu am fi incheiat acordul, am fi riscat prabusirea partiala a industriei de baza, cum este cea auto", a declarat liderul Uniunii Crestin Democrate, Volker Kauder, pentru televiziunea ZDF. "Ne aflam intr-o situatie exceptionala", a subliniat acesta.

Citeste si:

Planul, cel de-a doilea program de stimuli din Germania in ultimele doua luni, a fost intocmit dupa ce legislativul a aprobat un pachet de 32 miliarde euro in noiembrie ce includea subventii, scutiri de taxe pentru familii si investitii in constructii. Este posibil sa fie prea tarziu pentru o redresare a economiei germane in 2009, an electoral, a spus Andreas Rees, economist in cadrul UniCredit Markets & Investment Banking.

Pachetul "va avea efect, insa cel mai devreme in vara lui 2009", a anuntat Rees pe 11 ianuarie intr-o nota adresata investitorilor.

Masurile luate de Germania pentru stimularea economiei se ridica la 82 miliarde euro pe o perioada de doi ani, echivalent cu 1,6% din produsul intern brut (PIB), cea mai mare injectie de capital din Europa. Anvergura programului este comparabila cu cea a planului intocmit de presedintele ales al Statelro Unite, Barack Obama, de circa 775 miliarde dolari pe o perioada de doi ani, echivalent cu 2,8% din PIB.