"Am adoptat o rezolutie privind energia nucleara (...) si estimam ca in 2020 curentul electric va fi furnizat de una sau doua centrale nucleare", a declarat Tusk, dupa o reuniune de Guvern.

Polonia nu are in prezent nicio centrala nucleara si 94% din curentul consumat este produs de termocentrale pe carbune.

"Una sau doua centrale nucleare, ramane de decis", a adaugat Tusk, conform NewsIn.

In ceea ce priveste tehnologia necesara, Polonia a discutat deja serios cu Franta si Coreea de Nord, a dat asigurari seful Guvernului. "Vom coopera pentru a gasi cele mai ieftine, mai sigure si mai avansate tehnologii. In acest sens, francezii pot fi, cu siguranta, parteneri foarte pretiosi", a declarat premierul polonez.

Guvernul a ales deja noua posibile locuri de constructie si continua analizele privind mediul si logistica, a precizat el. Potrivit lui Tusk, cel mai bun loc este regiunea Zarnowiec, din apropiere de Gdansk, in nordul tarii, unde incepuse constructia unei centrale nucleare de tip sovietic in anii '70, care a fost abandonata, insa, ulterior.

Citeste si:

Pe fondul crizei gazului ruso-ucrainene, care afecteaza si Polonia, Tusk a anuntat si o accelerare a constructiei un port pentru vasele ce transporta metan, la Swinoujscie, in nord-vestul tarii. De asemenea, Polonia va incheia in curand acorduri de livrare de gaz natural lichefiat cu Qatarul si Kuweitul.

Pentru a-si diversifica sursele de energie, Varsovia intentioneaza sa construiasca si noi conexiuni cu sistemele de gazoducte din Germania si Danemarca si cu terminalul austriac de la Baumgarten.

Polonia, care isi acopera 30% din consumul de gaz din productia proprie, ia in calcul posibilitatea de a o creste, construind pana in 2013 un nou punct de extractie.

Guvernul urmeaza sa suplimenteze si capacitatile nationale de stocare a gazului, de la 2,36 miliarde de metri cubi in prezent la patru miliarde. Cheltuielile vor fi acoperite in principal din fonduri europene, a afirmat Tusk.