Comisia Europeana va exercita presiuni puternice asupra English Premier League pentru a schimba modalitatea in care comercializeaza drepturile de televizare, altfel va lua masuri coercitive pentru incalcarea legislatiei anti-monopol.

Comisia s-a aratat nemultumita de felul in care drepturile TV pentru mai multe meciuri importante din Premier League au fost vandute.

Mai concret, Comisia ataca decizia britanicilor de a fi vandut in exclusivitate drepturile de transmisie live grupului Sky (canal tv prin satelit).

Sky va transmite in direct 138 de meciuri din Premier League in acest sezon, prin intermediul Sky Sports si Sky PremPlus, insa CE a cerut ca piata sa fie deschisa concurentilor in momentul expirarii contractului (2007).

Premier League are o istorie a conflictelor cu Comisia Europeana:

2001 - CE investigheaza drepturile de televizare pentru Premier League 2002 - UE acuza Liga ca a incalcat legislatia anti-monopol
August 2003 - Sky castiga drepturile pentru televizarea unui pachet de 3/4 din meciuri
August 2003 - Comisia este nemultumita si precizeaza ca "Liga are de dat niste raspunsuri serioase"
2005 - Comisia isi exprima ingrijorarea privind distribuirea drepturilor tv si prefigureaza schimbari importante din 2007.

Schimbarea esentiala se refera la limitarea unui grup tv de a cumpara maximum 50% din meciuri, ceea ce ar duce implicit la "diluarea" pretului de achizitie, nici un grup nemaifiind la fel de interesat, daca nu obtine exclusivitate.

Astfel, mai multe televiziuni ar putea intra in joc: Setanta, NTL, Telewest, BBC si ITV.

Filiera franceza

Premier League are de partea sa un exemplu cat se poate de elocvent, mai precis situatia din tara vecina, unde postul francez Canal+ a obtinut in exclusivitate toate pachetele de difuzare live a meciurilor din liga nationala, pentru care a platit "numai" 1,8 miliarde de euro.

Cu toate acestea, pana in prezent francezii nu s-au trezit cu Comisia care le bate la usa, insa se pare ca exemplul Premier League este menit sa "educe" si restul federatiilor de fotbal europene si grupuri media.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pensiile private: cum au esuat alte tari si ce putem invata