Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI), a infirmat speculatiile din presa conform carora FMI nu a fost multumit de evolutia Ungariei dupa aprobarea unui credit de urgenta, relateaza Portfolio.hu, citand un interviu acordat cotidianului Nepszabadsag.

Dimpotriva, tendintele monetare ale Ungariei s-au ameliorat mai rapid fata de asteptari, de la anuntul din octombrie referitor la masurile guvernamentale privind fiscalitatea, a spus oficialul.

Cu toate acestea, Ungaria se confrunta in continuare cu un mediu extern dificil in ceea ce priveste finantarea si ar trebui ca autoritatile sa isi pastreze luciditatea si sa nu devina prea increzatoare, a mai observat seful FMI, potrivit NewsIn.

Cursul de schimb al forintului a fost relativ stabil, bancile-mama au sustinut subsidiarele din Ungaria, iar rezervele internationale si lichiditatea valutara au crescut, a subliniat Dominique Strauss-Kahn.

Problemele bugetare revin in prim plan in Ungaria, in conditiile in care guvernul ar putea inregistra in 2009 venituri semnificativ sub nivelul programat, iar FMI ameninta cu blocarea finantarii daca nu sunt luatemasuri suplimentare de austeritate, scria presa, citata luni de Portfolio.

"Fondul Monetar International nu glumeste, iar Ungaria ar putea fi obligata sa adopte noi masuri de austeritate pentru a avea in continuare acces la fondurile de urgenta obtinute in octombrie (2008) - altfel risca o criza valutara majora si intrarea in incetare de plati", a relatat portalul financiar ungar Portfolio.hu.

Potrivit Portfolio, care citeaza surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul, nemultumirea FMI este motivul principal al vizitei directorului institutiei, Dominique Strauss-Kahn, care efectueaza marti o vizita la Budapesta.

Ungaria a obtinut in 28 octombrie 2008 un sprijin financiar exceptional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la jumatatea lunii octombrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania ar putea avea un nou punct de frontiera cu Ungaria
Setari Cookie-uri