Banca Centrala Europeana (BCE) ar urma sa coboare joi dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, potrivit estimarilor analistilor, desi opiniile din piata sunt impartite in ceea ce priveste rapiditatea cu care BCE va interveni pentru a evita adancirea recesiunii, relateaza Reuters.

Datele negative din ultimele luni si comentariile facute de unii oficiali BCE au facut ca piata sa puna sub semnul intrebarii o reducere a dobanzii cheie cu 0,75 puncte procentuale, similara cu cea din decembrie, ce ar aduce nivelul dobanzii la un minimum record 1,75%.

Un sondaj efectuat de Reuters saptamana trecuta arata ca peste trei sferturi dintre economistii chestionati, 55 din 70, cred ca BCE va reduce dobanda de politica monetara in sedinta de joi. Cei mai multi au estimat o reducere cu 0,5 puncte procentuale, insa noua dintre ei au prevazut o coborare de 0,25 puncte procentuale.

Ceilalti au prevazut ca BCE nu va modifica dobanda in aceasta luna, consiliul evaluand efectele reducerii de 1,75 puncte procentuale pe care a realizat-o din octombrie, de la adancirea crizei financiare.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a refuzat sa dea un semnal clar in legatura cu posibila coborare a dobanzilor pentru a patra luna consecutiv, spre deosebire de lunile precedente, in timp ce alti membrii ai consiliului au avertizat ca dobanzile nu ar trebui sa fie coborate prea mult, potrivit NewsIn.

Totusi, inflatia s-a redus deja la 1,6%, pe fondul incetinirii economiei, cu mult sub tinta BCE, de aproape 2%, iar vice-presedintele BCE, Lucas Papademos, a sustinut previziunile de coborare, spunand ca institutia trebuie sa intervina in cazul in care inflatia incetineste prea mult.

"Discursul adoptat de BCE incepand din decembrie nu a fost foarte incurajator in ceea ce priveste reducerile agresive ale dobanzii, si, ca sa fiu sincer, daca actiunile ar fi in conformitate cu discursul, BCE nu ar cobori dobanda in aceasta luna", a declarat Jacques Cailloux, economist in cadrul RBS, ce prevede o reducere de 0,5 puncte procentuale.

"Insa, in ultimele sase luni, declaratiile oficiale nu au fost de niciun folos in prezicerea actiunilor BCE, deci am renuntat la analiza discursului si m-am concentrat pe ceea ce se intampla in mediul economic. Mesajul care se desprinde din situatia economica este destul de clar", a spus acesta.

BCE a redus din octombrie de trei ori dobanda cheie, in total cu 1,75 puncte procentuale, la nivelul actual de 2,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Taximetrist condamnat la închisoare pentru o postare pe Facebook despre Covid-19
Setari Cookie-uri