Compania de servicii financiare Citigroup Inc a fost de acord ieri o fuziune intre divizia sa de brokeraj, Smith Barney, si Morgan Stanley, iar investitorii se asteapta ca aceasta sa vanda alte active pentru a castiga capital si a izola activele toxice de restul bancii.
Citigroup, odata cea mai mare banca din lume, ar putea anunta in 22 ianuarie planuri de restrangere a ofertei de servicii financiare, promovata de fostul director executiv Sanford "Sandy" Weill, dar neagreata de actualul director, Vikram Pandit. In aceeasi zi, grupul va afisa, cel mai probabil, pierderi masive pe al patrulea trimestru fiscal, relateaza Reuters.

Citigroup planuieste sa adopte echivalentul unei structuri de tipul "banca buna, banca neperformanta", in urma caruia afacerile sale vor fi asemanatoare celor ale fostului Citicorp, potrivit unei surse apropiate situatiei.

Planul prevede indreptarea obiectivelor catre corporatii, investitii si retail, in timp ce activitatea comerciala va fi redusa, prin inlaturarea activelor nedorite si datoriilor complexe catre o structura separata, a declarat sursa, ramasa sub anonimat.

"Banca neperformanta" a Citigroup ar avea aproximativ 600 miliarde active, aproximativ o treime din bilantul grupului, ce ar putea sa fie ulterior vanduta.

Printre activele ce ar urma sa fie vandute este inclusa si divizia Primerica de asigurari de viata, fonduri mutuale si alte produse financiare.

Izolarea activelor neperformante a avut, pana acum, un succes foarte mare, a declarat Mike Holland, manager in cadrul companeii Holland&Co. din New York. "Aceasta masura a avut succes in timpul crizei din anii '80, iar acum acesta s-ar putea repeta", este de parere Holland.

Ben Bernake, presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, a declarat marti ca guvernul Statelor Unite ar putea cumpara activele neperformante, le-ar putea garanta sau ar putea crea o banca pentru cumpararea activelor, in schmbul unor lichiditati sau capital.

Citigroup a primit 25 miliarde dolari din partea guvernului Statelor Unite in octombrie si o alta injectie de capital de 20 miliarde dolari in noiembrie, ca parte a unui plan de salvare.

Compania cu capital mixt formata impreuna cu Morgan Stanley ar crea cea mai mare companie de brokeraj, avand peste 20.000 angajati si 1.700 miliarde dolari in active ale clientilor.

Morgan Stanley ar urma sa plateasca 2,7 miliarde dolari catre Citigroup, pentru a obtine 51% din noua companie, participatia putand creste pana la 100% in urmatorii cinci ani.

Fuziunile intre companiile de brokeraj deseori au ca rezultat frictiuni, iar noul grup format va trebui sa aiba ca obiectiv pastarea brokerilor, a declarat Paul Tramontano, broker in cadrul Smith Barney pentru 17 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri