Guvernul britanic a anuntat ieri un plan in valoare de pana la 20 miliarde lire sterline (22 miliarde euro) prin care va garanta credite pe termen scurt contractate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM), pentru a incuraja bancile sa le acorde finantare, relateaza AFP.

Potrivit unui comunicat emis de ministrul britanic al comertului, Peter Mandelson, ce urmeaza sa prezinte planul in cadrul unei conferinte, garantiile guvernamentale vor acoperi 50% din riscurile de neplata ale creditelor pe termen scurt, de pana la 10 miliarde lire.

Planul va permite prin urmare "asigurarea unor linii de credit de pana la 20 miliarde lire sterline pentru intreprinderile cu cifre de afaceri mai mici de 500 milioane lire sterline", si ar determina bancile sa isi majoreze volumele de credite.

In plus, guvernul britanic va pune bazele unei garantii speciale de un miliard de lire pentru imprumuturile pe termen lung contractate de intreprinderile mici, cu cifra de afaceri sub 25 milioane lire sterline.

In plus, ministerul comertului va infiinta un fond de 75 milioane lire (50 milioane provenite de la stat si 25 milioane de la banci), ce va investi direct in companiile mici cu probleme de capital.

Ministrul a declarat pentru televiziunea Sky News ca este "esential" sa salveze companiile mici amenintate de faliment, nu din cauza problemelor proprii, ci pentru ca au probleme de finantare din cauza inghetarii creditarii.

"Trebuie sa sustinem redresarea bancilor britanice, pentru a relua creditarea, din moment ce acestea asigura imprumuturi pentru companiile mici, ce reprezinta coloana vertebrala a economiei britanice", a adaugat ministrul.

Planul de ajutor pentru IMM-uri reprezinta o noua etapa in eforturile premierului britanic, Gordon Brown, de a combate criza financiara, dupa planul de salvare a sistemului bancar, din luna octombrie, si dupa planul de relansare bugetara anuntat in noiembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri