Kievul a acuzat miercuri Gazprom ca face imposibil din punct de vedere tehnic tranzitul gazului rusesc spre Europa, potrivit unui purtator de cuvant al Naftogaz, relateaza AFP.

Compania ucraineana Naftogaz a facut o propunere companiei Gazprom de pompare a gazului in sistemul ucrainean de transport al gazului prin centrala Pisarevka (regiunea Rostov) si Valuiki (regiunea Belgorod), in locul centralei Sudja, propusa de Gazprom, a declarat pentru Interfax Ucraina o sursa din cadrul companiei Naftogaz.

Gazprom a facut in noaptea de 13 spre 14 ianuarie (in jurul orei locale 01.00) o cerere de tranzit prin Ucraina a 62,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin centrala Orlovka (regiunea Odesa) de la granita cu Romania, dintre care 13,9 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru consumatorii din Republica Moldova si 22,2 milioane de metri cubi pe zi prin centrala Ujgorod de la granita cu Slovacia, potrivit sursei citate de Interfax Ucraina.

Drept raspuns, partea ucrainenana a propus in vederea realizarii acestei cereri (de pompare a gazului) asigurarea pomparii gazului in sistemul ucrainean de transport al gazului prin centrala Pisarevka in volum de 62,2 de metri cubi pe zi si prin centrala Valuiki in volum de 36,6 milioane de metri cubi pe zi, a mentionat sursa citata, informeaza NewsIn.

Premierul Iulia Timosenko a declarat astazi ca Ucraina nu a putut prelua tranzitul gazului catre Europa, din cauza volumului scazut de gaz pompat de Gazprom si pentru ca nu a fost de acord cu traseul propus de compania rusa, potrivit agentiei UNIAN.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Naftogaz vrea sanctionarea mai dura a Rusiei de catre UE