Presedintele Gazpromului a spus ca societatea ucraineana Naftogaz a cerut companiei ruse sa-i livreze 360 milioane de metri cubi de gaz in ianuarie, 600 de milioane in februarie si 600 de milioane in martie, gratuit, relateaza AFP.

Aleksei Miller a spus ca societatea ucraineana Naftogaz a transmis Gazpromului un document privitor la tranzit, in care cere grupului "360 milioane de metri cubi in ianuarie, 600 de milioane in februarie si 600 de milioane in martie, gratuit". "Adica ne cer sa le dam 700 de milioane de dolari, doar pentru reluarea tranzitului", a subliniat Miller, potrivit NewsIn.

Gazprom a pierdut 1,1 miliarde de dolari din cifra de afaceri de la 1 ianuarie, din cauza crizei cu Ucraina, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev.

"De la 1 ianuarie, Gazprom a pierdut 1,1 miliarde de dolari din cifra de afaceri pentru export in privinta contractelor sale pentru livrari catre Europa", a spus el, intr-o discutie cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller.

"Tara noastra nu poate pierde astfel de sume. Cadourile s-au terminat", a subliniat Medvedev.

"Am trimis deja experti si avocati, nu numai pentru a supraveghea tranzitul gazului, am inceput deja acest lucru, ci pentru a contabiliza pierderile", a explicat el. "Banii trebuie recuperati de la cei responsabili pentru aceasta situatie", a adaugat el.

Medvedev i-a cerut lui Miller sa mentina contactul cu partea ucraineana si celelalte parti implicate si sa actioneze pentru ca "tranzitul gazului sa fie reluat in conditii acceptabile pentru Gazprom si Rusia".

Ucraina a promis ca reia tranzitul gazului rusesc spre Europa dupa ce Rusia il va furniza din nou. Insa Gazpromul reproseaza Ucrainei ca nu permite tranzitarea gazului destinat Balcanilor, R.Moldova si Slovaciei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri