"In timp ce ratingurile de tara sunt sustinute in continuare de prosperitatea economica relativ ridicata a Greciei si de calitatea tarii de membru al Uniunii Europene, turbulentele financiare constante si criza economica au exacerbat scaderile de competitivitate din economia greaca", a declarat analistul Marko Mrsnik, de la Standard & Poor's.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) plasase in 9 ianuarie ratingurile Greciei pentru credite pe termen lung si scurt sub monitorizare cu perspectiva negativa, din cauza turbulentelor politice si inrautatirii conditiilor economice.

Analistii agentiei de rating au afirmat ca Grecia nu a facut aproape nimic ca sa tempereze deficitul masiv de cont curent si deficitul fiscal, iar acum se confrunta cu perspectiva unei ajustari dureroase si prelungite, in contextul temperarii cresterii economice a lumii.

S&P a anuntat ca ar putea lua o decizie luna aceasta referitor la o posibila retrogradare a Greciei. Moody's a acordat Greciei calificativul 'A1', iar Fitch, 'A'.