Partea ucraineana a propus partenerilor rusi, in procesul de negocieri pentru cooperare in domeniul gazului, cateva variante de calcul al pretului pentru gaz si al taxei de tranzit in baza justificarilor economice, a declarat un consilier prezidential citat de agentia UNIAN.

Partea ucraineana a formulat propunerea de pret in baza intelegerilor dintre presedintii rus si ucrainean din februarie 2008, Viktor Iuscenko si Vladimir Putin. Acordul a fost reinnoit in octombrie 2008, cand a fost semnat de Iulia Timosenko si din nou Putin, de aceasta data in calitate de premier. Documentul prevedea trecerea treptata pe parcursul a trei ani la preturile de piata la gaz si tranzit pentru Ucraina.

"Luand in considerare aceste intelegeri, pretul justificat economic pentru primul trimestru din 2009 ar trebui sa oscileze de la 192,6 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz in cazul in care pretul pentru tranzit va fi de 2,2 de dolari pana la 218,8 dolari in cazul in care pretul pentru tranzit va fi de 2,47 de dolari", a precizat consilierul lui Iulcenko pentru Bogdan Solovitki.

"Daca luam ca baza pretul de 235-250 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, propus de partea rusa, atunci pretul pentru tranzit ar trebui sa ajunga la aproximativ 3,6-4 dolari", a mai spus el, potrivit RIA Novosti.
Conform lui Solovitki, Ucraina este pregatita sa explice deschis si transparent fiecare cifra in baza parametrilor reali ai preturilor, fixati in contractele corespunzatoare dintre Gazprom si companiile statelor europene. El a mai spus ca "Rusia, in procesul de negocieri, propune Ucrainei un pret care intra in contradictie cu justificarile economice".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Naftogaz vrea sanctionarea mai dura a Rusiei de catre UE