Ucraina a reluat miercuri dupa-amiaza livrarea unui volum limitat de gaze naturale catre regiunea Odesa, ceea ce permite aprovizionarea raioanelor Stefan-Voda si Causeni din Republica Moldova si a regiunii transnistrene.
Reluarea aprovizionarii cu gaz, care a inceput de la ora 17.00 si intervine in conditiile in care premierul moldovean Zinaida Greceanii a participat la Moscova la o reuniune de urgenta cu omologii rus, bulgar si slovac, a fost posibila in urma promisiunii Rusiei de a compensa Ucrainei cantitatea de gaze livrate Republicii Moldova si Slovaciei, informeaza NewsIn.

Guvernul de la Chisinau anunta ca reluarea alimentarii cu gaze a zonei de sud si a regiunii transnistrene se datoreaza vizitei la Moscova a premierului moldovean Zinaida Greceanii si discutiilor purtate acolo cu omologii sai din Rusia, Slovacia si Bulgaria.

Comunicatul de presa al Guvernului moldovean nu precizeaza cantitatea de gaze livrate prin conducta din sudul republicii si nici faptul ca de aproape o saptamana Ucraina furnizeaza catre teritoriul moldovenesc gaze din rezerve proprii, fapt datorita caruia Republica Moldova nu a intrat in colaps energetic.

Comunicatul anunta ca seful Executivului de la Chisinau a avut intrevederi cu omologul sau rus, Vladimir Putin, conducerea concernului Gazprom si cu presedintele rus, Dmitri Medvedev. Zinaida Greceanii a informat partea rusa despre situatia creata in Republica Moldova ca urmare a sistarii livrarilor de gaze, exprimandu-si indignarea in legatura cu faptul ca cei care au de suferit de pe urma neintelegerilor dintre Rusia si Ucraina sunt consumatorii moldoveni.

Partile au facut un schimb de opinii asupra situatiei create si asupra modalitatilor de depasire a acesteia, partea rusa acceptand o serie de propuneri facute de premierii Republicii Moldova, Sovaciei si Bulgariei. In special, partea rusa a propus Ucrainei efectuarea unor schimburi de gaze naturale, urmand sa compenseze acesteia volumele livrate catre Moldova si Slovacia.

Dupa discutiile purtate cu premierii rus, moldovean, slovac si bulgar la Moscova, conducerea Gazprom a anuntat ca a propus Kievului sa livreze gaze din rezervele proprii Slovaciei si Republicii Moldova, urmand ca grupul rus sa livreze in schimb echivalentul acestor volume Ucrainei, a declarat miercuri presedintele companiei Aleksei Miller, potrivit AFP.

"Propunerea este o operatiune de schimb, Gazprom ar da gaz Ucrainei pentru nevoile sale interne in volum de 20 de milioane de metri cubi (pe zi). Este cantitatea de care are nevoie Slovacia, iar Ucraina ii va furniza acest volum din depozitele sale subterane" din vest, a spus Miller. El a declarat ca acelasi tip de operatiune poate fi realizata in beneficiul Republicii Moldova, dar nu si pentru Bulgaria, Ucraina neavand depozite de gaz aproape de frontiera bulgara. Potrivit RIA Novosti, Miller a spus ca propunerea schimbului a venit din partea premierului Robert Fico.

Republica Moldova, Bulgaria si Slovacia sunt deosebit de afectate de intreruperea livrarilor de gaz rusesc spre Europa incepand din 7 ianuarie, aceste trei tari fiind extrem de dependente de aprovizonarea din Rusia. In pofida unui acord pentru reluarea tranzitului prin Ucraina, gazul nu circula in conducte, iar Moscova si Kievul se acuza reciproc pentru aceasta situatie.

Rusia analizeaza alte trasee de livrare a gazului catre UE, in particular conducta Iamal-Europa, a declarat miercuri vicepremierul rus Igor Secin, la finalul consultarilor dintre sefii de guvern ai Rusiei, Bulgariei, Slovaciei si Republicii Moldova, a mai informat RIA Novosti.

Rusia a mai propus organizarea sambata, la Moscova, a unui summit la care sa participe atat tarile consumatoare de gaz rusesc, cat si Ucraina, in incercarea de a debloca aprovizionarea europenilor, care ameninta ambele parti cu actiuni in justitie, daca situatia va mai dura. Ucraina a spus inca ca nu este de acord ca acest summit sa aiba loc in capitala rusa, propunand Praga sau Bruxelles, iar raspunsurile celorlalte tari se lasa asteptate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri