In timp ce vechile state ale Uniunii Europene instituie conditii tot mai drastice pentru nou-veniti, Bulgaria se arata mai hotarata ca niciodata sa adere in 2007

Martin Bartenstein, ministrul austriac al Economiei, citat de agentia de presa APA, a anuntat decizia tarii sale de a extinde pana in 2009 perioada de interdictie pentru muncitorii proveniti din noile state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, el a mai subliniat si posibilitatea ca interdictia sa fie prelungita pana in anul 2011, dar o astfel de decizie "va depinde de situatia somajului din Austria". Agentia de presa APA releva, in context, ca Austria este una din cele 12 tari vest-europene care au lut masuri ce limiteaza intrarea "noilor membri" in UE pe propriile piete ale muncii.

Spre deosebire de unele state cum ar fi Germania, care au anuntat din primul moment instituirea perioadei maxime - sapte ani - de interdictie stabilita in cadrul Uniunii, Austria a ales solutia evaluarii treptate a situatiei somajului, in functie de care perioadele de interdictie a intrarii fortei de munca provenita din noile state membre este prelungita in etape de cate doi sau trei ani. Au fost, insa, state, precum este cazul Suediei, al Marii Britanii sau al Irlandei, care si-au deschis piata muncii imediat dupa aderarea celor 10 noi state est-europene, pe teritoriul lor aflandu-se acum un mare numar de imigranti, cu mult mai mare decat prognozasera Guvernele respective. Este adevarat, insa, ca si aceste state au luat unele masuri restrictive: limitarea perioadei in care imigrantii pot beneficia de ajutoare sociale, interzicerea aducerii familiilor sau acceptarea de locuri de munca pe care altii nu le accepta. Comisia Europeana, informeaza EUobserver, va proceda anul viitor o analiza detaliata a situatiei somajului din "vechile" tari membre ale UE, iar pe baza concluziilor la care va ajunge va face recomandari in legatura cu restrictiile deja existente asupra liberei migratii a fortei de munca din statele nou- venite in Uniune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
10.000 posturi, 800 someri. Mai merita sa faca Statul targ de cariera?