Royal Bank of Scotland Group Plc, cea mai mare banca britanica ce este controlata de guvern, a anuntat ca pierderile din 2008 s-ar putea ridica la 28 miliarde lire sterline (41 miliarde dolari), in contextul in care criza globala a creditelor se adanceste, scrie Bloomberg.

Banca britanica ar putea anunta pierderi de 8 miliarde lire sterline, inaintea unor ajustari pentru deprecierea fondului comercial. De asemenea, RBS ar putea sa reduca cu pana la 20 de miliarde lire sterline, valoarea achizitiilor precedente, conform unui comunicat al bancii.

"Problemele din pietele de credit si incetinirea economica globala continua sa afecteze grav RBS", a spus directorul executiv al bancii, Stephen Hester, conform NewsIn.

"Vom continua sa ne confruntam cu incertitudini majore si cu riscuri inevitabile", a declarat acesta.

Guvernul Marii Britanii va inlocui actiunile preferentiale ale RBS de 5 miliarde lire sterline cu titluri ordinare. In urma acestei actiuni, participatia guvernamentala ar putea creste de la 58% la aproape 70%.

Royal Bank of Scotland a fost nationalizata in 2008 de guvernul britanic, in schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (34 miliarde dolari). Guvernul britanic a anuntat in octombrie ca va recapitaliza bancile RBS, HBOS si Lloyds TSB, oferind pana la 37 miliarde lire (46,6 miliarde euro), in cadrul planului de salvare a sectorului bancar.

ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si