Agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s (S&P) a coborat luni ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, de la \'AAA\' la \'AA+\', din cauza problemelor structurale ale economiei spaniole, potrivit unui comunicat al S&P.

In acelasi timp, agentia de rating a confirmat calificativul 'A-1+' pentru credite pe termen scurt, potrivit NewsIn. Perspectiva asociata calificativelor Spaniei este 'stabila'.

Astfel, S&P a retras calificativele Spaniei de sub monitorizarea cu perspectiva negativa, unde fusesera plasate in 12 ianuarie.

"Coborarea calificativelor de tara ale Spaniei reflecta asteptarile noastre ca finantele publice sa fie afectate negativ, ca si perspectivele privitoare la cresterea economica a Spaniei, iar raspunsul politic s-ar putea sa fie insuficient, ca sa contrabalanseze eficient provocarile economice si fiscale", a spus analistul Trevor Cullinan de la S&P.

Spania va intra in prima recesiune din ultimii 16 ani in 2009, in conditiile in care somajul se accentueaza, inainte ca economia dependenta de creditare sa inregistreze o crestere moderata anul viitor, potrivit unor estimari guvernamentale recente.

Guvernul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a spus ca produsul intern brut (PIB) spaniol se va comprima cu 1,6% in 2009, prima recesiune anuala din 1993, iar apoi va reveni la o crestere cu 1,2% in 2010 si, respectiv, 2,6% in 2011.

"Criza economica a schimbat drastic perspectivele noastre", a declarat, la o conferinta de presa, ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes.

Guvernul a revizuit in scadere estimarile pentru 2009, fata de nivelul anticipat anterior, de crestere cu 1%, si a revizuit in scadere si cifrele pentru PIB-ul din 2008, la 1,2%, fata de 1,6%.

Economia spaniola, grav afectata de criza financiara mondiala si de criza imobiliara, a intrat in recesiune in ultimul trimestru, potrivit datelor ministerului economiei, scria in 23 decembrie cotidianul El Mundo.

In 12 ianuarie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a avertizat ca ar putea cobori ratingul suveran al Spaniei, in contextul in care actuala criza financiara mondiala a pus capat unei perioade de 14 ani de crestere sustinuta si a inrautatit situatia finantelor publice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Barcelona: Noi ciocniri violente intre separatisti si politie