Ucraina a inceput sa primeasca din nou gaz rusesc, dar tranzitul sau spre Europa nu va fi reluat decat peste cateva ore, din cauza unor proceduri tehnice in curs, a anuntat un purtator de cuvant al companiei ucrainene care gestioneaza gazoductele, Uktransgaz.
"Gazul intra pe teritoriul ucrainean", a declarat purtatoarea de cuvant, Inna Koval. Intrebata daca gazul este trimis imediat spre Europa, ea a raspuns negativ. "Pentru moment, se procedeaza la umplerea gazoductelor si la egalizarea nivelului de gaz in conductele ruse si ucrainene", a explicat ea, adaugand ca aceste proceduri tehnice ar urma sa dureze in jur de "doua ore". "Cand presiunea va fi identica, vom putea relua tranzitul", a adaugat purtatoarea de cuvant, citata de AFP, potrivit NewsIn.

Ucraina primeste din nou marti dimineata gaz rusesc destinat Europei, afirmase anterior pentru AFP un oficial din compania rusa Gazprom.

"Ucraina a inceput sa primeasca primele livrari de gaz rusesc" destinat Europei, declarase oficialul contactat telefonic la statia rusa de control de la Sudja, la frontiera ruso-ucraineana. "Un robinet a fost deschis la ora 10.24", ora Moscovei, 9.24, ora Romaniei.

"Astazi la ora 10.05, Ucraina a inceput sa primeasca gaz rusesc pe la Sudja", a spus si purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Reuters. "In prezent acumulam volumele de livrari pe toate rutele, pentru a atinge nivelul normal de operatini", a adaugat el.

Odata redeschise vanele, va fi nevoie de pana la 36 de ore pana cand tarile europene vor incepe sa primeasca din nou gaz rusesc. UE importa un sfert din gazul pe care il consuma din Rusia, iar 80% din acesta este tranzitat pe teritoriul ucrainean. Moscova si-a sistat livrarile spre Ucraina in 1 ianuarie, iar din 7 ianuarie a intrerupt si livrarile spre Europa de pe teritoriul acestei tari, acuzand Kievul ca sustrage din gazul destinat clientilor europeni.

Romania importa gaze naturale prin doua statii, Mediesu Aurit si Isaccea, ambele aflate la granita cu Ucraina. La data sistarii gazelor, prin aceste statii intrau circa 7,2 milioane metri cubi gaze/zi. Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze, dintre care aproape doua treimi au provenit din productia interna si o treime a fost importata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri