Gazprom va vinde gaz Ucrainei, in primul trimestru din 2009, la pretul de 360 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anuntat presedintele Gazprom Aleksei Miller in cadrul intrevederii cu presedintele Dmitri Medvedev, potrivit RIA Novosti.

"In primul trimestru al acestui an, gazul se va livra conform formulei de piata de calcul, pretul de baza fiind de 450 de dolari", a declarat Miller. "Luand in considerare reducerea de 20%, pretul va fi de 360 de dolari", a adaugat el. "Reducerea a fost aplicata intrucat taxa de tranzit a ramas la nivelul anului 2008, mai exact 1,7 dolari pentru o mie de metri cubi la 100 de kilometri", a declarat Miller, anunta NewsIn.

Cifrele anuntate de Miller sunt foarte diferite de cele despre care au vorbit oficialii ucraineni dupa incheierea contractului dintre Gazprom si Naftogaz, luni la Moscova.

Pretul mediu al gazului rusesc pentru Ucraina in 2009 va fi "aproape" de 230-250 de dolari pe mia de metri cubi, a spus luni, la Moscova, premierul ucrainean Iulia Timosenko. O sursa din cercurile guvernamentale ucrainene a spus ca pretul mediu va fi de 235 dolari.

Pretul pentru Ucraina va fi stabilit in functie de o "formula" folosita pentru tarile europoene si care tine cont de pretul petrolului, a explicat Timosenko, precizand ca va anunta pretul "in doua-trei zile". "Avand in vedere ca Ucraina foloseste aceasta formula pentru prima data, vom anunta pretul in doua-trei zile", a conchis ea. Datorita unei reduceri de 20%, Ucraina va economisi in 2009 cinci miliarde de dolari pentru gazul rusesc, a mai spus Timosenko, citata de agentia ucraineana UNIAN.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si