Ultima extindere a Europei cu cele noi 10 state nu a rezolvat multe dintre problemele cetatenilor care au sperat ca statutul de membru al spatiului comunitar le va aduce si prosperitate. Un studiu al Oficiului de statistica Eurostat releva ca diferentele dintre veniturile europenilor mai noi si mai vechi sunt uriase.

Cifrele arata ca, in timp ce in statele bogate ale Uniunii Europene salariul mediul brut se situa, in ianuarie, la aproximativ 1.200 de euro, saracii continentului nu castigau decat 100 pana la 200 de euro. La cele doua extreme se situeaza Luxemburgul, cu un salariu minim de 1.467 de euro, si Letonia, unde acelasi venit nu depaseste 116 euro lunar.

Diferente mai mici au fost identificate, intr-un raport de 1 la 3, intre salariile din statele cu un nivel mediu de trai, intre care Spania, Portugalia sau Grecia, unde se castiga intre 400 si 700 de Euro, si grupul celor mai bogate tari, cum ar fi Franta, Marea Britanie, Irlanda, Tarile de Jos si Belgia. Desi ar fi putut avea un cuvant greu de spus in aceasta privinta, Germania si statele scandinave nu au fost luate in calcul de studiul Eurostat.

ALTCEVA.

Situatia se schimba, insa, atunci cand veniturile sunt raportate la puterea de cumparare, calcul care ofera cele mai importante indicii in privinta costurilor traiului de zi cu zi in fiecare din aceste tari. De data aceasta, comparatia este favorabila noilor membri, iar decalajele sunt mai mici. Daca raportul veniturilor intre Luxemburg si Letonia este de 1 la 13, diferenta dintre puterea de cumparare a cetatenilor din cele doua "lumi" este de doar 5 puncte.

DIFERENTE.

Aceeasi cercetare Eurostat scoate la iveala faptul ca evolutia nivelului de trai in ultimii 5 ani a fost complet diferita in diverse zone ale Europei. In timp ce in Marea Britanie si in Tarile de Jos a fost constatata o usoara crestere a puterii de cumparare, procesul a fost unul invers in tari ca Franta, Spania, Belgia sau Portugalia. O diminuare a puterii de cumparare si, implicit, a nivelului de trai s-a produs si in cazul celor mai noi membri ai Uniunii Europene, cu precadere in Polonia si Ungaria.

DE CAND LUMEA.

Eurostat scrie in studiul sau si despre o discriminare totala care traverseaza intreaga Europa intre veniturile femeilor si ale barbatilor. Mai precis, procentajul femeilor care castiga salariul minim pe economie este peste tot mai mare decat cel al barbatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri