Principalele puteri ale lumii, mai preocupate de evolutia valutelor decat de cea a preturilor titeiului. Pentru mentinerea cresterii globale, SUA se lupta cu deficitele excesive, iar Europa si Japonia, cu reformele structurale
Cele sapte tari industrializate, reunite in cadrul Grupului G7, s-au angajat sa ia masuri individuale pentru a mentine cresterea globala "robusta", in acelasi timp repetand apelul adresat tarilor asiatice in sensul adoptarii unor rate de schimb "mai flexibile", relateaza Bloomberg. Oficialii chinezi, invitati la o parte din discutii, nu au dat, insa, nici un semn ca ar avea de gand sa schimbe sistemul de evaluare a monedei nationale (aflat in vigoare in ultimii zece ani), yuanul.

"Ne reunim intr-un moment in care cresterea globala a fost moderata dar se asteapta sa fie moderata si in 2005", a afirmat Gordon Brown, cancelarul Marii Britanii, care a prezidat summit-ul G7 de la Londra. "Fiecare continent trebuie sa-si joace rolul", a completat oficialul britanic.
Grupul G7, care "raspunde" de doua treimi din economia mondiala, a organizat prima reuniune din acest an cu scopul de a identifica modalitati de sustinere a cresterii economice globale, dupa ce, anul trecut, a fost consemnata cea mai buna performanta din ultimii 30 de ani.

Statele Unite s-au angajat sa reduca deficitul bugetar, in timp ce Japonia si Europa au promis sa implementeze politici de relaxare a reglementarilor pentru a impulsiona cresterea.
Presedintele american George W. Bush este hotarat sa "rezolve problema deficitului prin implementarea de politici care sa incurajeze cresterea economica continua", a afirmat John Taylor, secretar adjunct al Trezoreriei SUA. "Ne pastram obiectivul de a reduce deficitul la jumatate, pana in 2009", a mai spus Taylor, care a condus delegatia americana prezenta la G7.

Casa Alba estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge la 427 de miliarde de dolari, anul acesta, un alt treilea record anual consecutiv, ca suma exprimata in dolari.
S-a ajuns la "intelegerea ca prioritatea Statelor Unite este consolidarea fiscala, abordand, totodata, problema lipsei de economii", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE). In Europa si Japonia se simte "nevoia de noi reforme structurale", a mai spus Trichet.

Volatilitatea ratelor de schimb, in continuare, in vizorul G7

Declaratia comuna a G7, remisa in urma reuniunii de la Londra, a inclus, de asemenea, "promisiunea standard" de a monitoriza pietele externe de schimb valutar si de a coopera dupa cum va fi cazul. Oficialii G7 au reafirmat pozitia exprimata prima data cu ocazia reuniunii de anul trecut, din Florida, potrivit careia cursul de schimb valutar ar trebui sa reflecte datele economice fundamentale, adaugand ca "volatilitatea excesiva si evolutiile aleatorii ale ratelor de schimb sunt de nedorit pentru cresterea economica".

"In general, reuniunile G7 nu rezulta in schimbari dramatice iar aceasta pare a fi o astfel de reuniune", a declarat Ross Walker, economist in cadrul Royal Bank of Scotland.
Oficialii G7 au repetat apelul formulat in ultimele 17 luni pentru ca monedele de schimb ale unor tari sa nu mai fie evaluate in raport cu alte valute, ci sa reflecte rezultatele economice.

"Subliniem faptul ca se doreste o mai mare flexibilitate a ratelor de schimb valutar, pentru marile tari sau regiuni economice care nu au o astfel de flexibilitate pentru a promova ajustari pe scara larga in sistemul financiar international, pe baza mecanismelor de piata", se arata in declaratia remisa la finalul reuniunii G7.
Apelul este adresat in special Chinei, care din 1995 si pana in prezent a mentinut yuanul la nivelul de 8,3 dolari.

Oficialii G7 sunt de parere ca aceasta raportare artificiala scade valoarea reala a yuanului, conferind exportatorilor chinezi un avantaj comercial neloial, care afecteaza exportatorii internationali, contribuie la cresterea deficitului comercial al SUA si la incetinirea cresterii economice din regiunea euro.
"Diagnosticul nostru referitor la ratele de schimb ramane neschimbat", a declarat Trichet. "China a sprijinit, la randul sau, declaratia G7", a mai spus oficialul european.

Ministrii europeni de Finante nu si-au exprimat temerea legata de deprecierea dolarului in raport cu euro, sugerand ca nu se asteapta ca moneda americana sa scada mai mult de 1,3666 de unitati per euro, recordul atins la 30 decembrie 2004.
De atunci, dolarul s-a redresat, crescand pana la 1,2868 de unitati per euro, nivel consemnat la sfarsitul saptamanii trecute, cand Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) a majorat dobanda de referinta peste nivelul celei de doi la suta, stabilite de BCE.
In urma reuniunii Fed, Alan Greenspan, presedintele institutiei, a declarat ca deficitul de cont curent record de 164,7 miliarde de dolari
s-ar putea diminua.

Tarile asiatice, receptive la apelul Grupului

Oficialii chinezi au intampinat apelul G7 angajandu-se sa ia masuri pentru o rata de schimb mai flexibila, fara a stabili, insa, si un program in acest sens. "Acum nu este momentul" pentru a schimba raportarea yuanului, a afirmat Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Centrale a Chinei. "Ne angajam sa modificam rata de schimb la un nivel echilibrat si stabil si sa incercam sa atingem un stadiu de convertibilitate totala a yuanului", a mai spus oficialul chinez. Celelalte tari asiatice care isi evalueaza moneda nationala in raport cu dolarul american sunt Coreea de Sud, Thailanda, Indonezia si Taiwan. Chiar si Japonia, membra a Grupului G7, a intervenit pentru a controla moneda nationala, prin vanzarea de yeni.

Petrolul nu mai sperie marile economii

In ceea ce priveste petrolul, Grupul G7 s-a aratat mai putin ingrijorat decat s-a intamplat cu ocazia reuniunii trecute de la Washington, din urma cu patru luni, cand preturile titeiului au fost calificate drept "un risc" la adresa cresterii economice globale.
Cu toate acestea, Grupul a recomandat "cresterea rezervelor de energie pe termen lung" si a solicitat natiunilor producatoare de titei si companiilor de profil o mai mare transparenta in ceea ce priveste productia si rezervele.

La Bursa din New York, cel mai mare pret al petrolului a fost consemnat la 27 octombrie, cand un baril se tranzactiona la 55,67 de dolari.
La sfarsitul saptamanii trecute, cotatia era de 46,48 de dolari pe baril, cu 44 la suta mai mare decat in urma cu un an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri