Economia britanica a scazut in al patrulea trimestru peste estimarile analistilor, marcand cea mai mare comprimare din 1980, in contextul in care sectorul bancar a fost afectat de criza financiara mondiala, relateaza Bloomberg.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 1,5% in al patrulea trimestru, fata de trimestrul anterior, potrivit datelor Oficiului National de Statistica, publicate vineri. Economistii chestionati de Bloomberg estimasera anterior o comprimare a PIB-ului cu 1,2%. Astfel, PIB-ul Marii Britanii a scazut timp de doua trimestre consecutiv, definitia conventionala a recesiunii, scrie NewsIn.

Lira sterlina s-a depreciat in fata dolarului, iar actiunile marilor companii britanice s-au depreciat, in urma anuntului.

Premierul Gordon Brown a anuntat vineri ca guvernul a luat "toate masurile posibile" pentru a lupta impotriva crizei, in timp ce guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England (BoE), Mervyn King a declarat ca oficialii guvernamentali ar putea cumpara valori mobiliare, in cazul in care ratele dobanzilor nu ar mai putea ajuta economia.

Activitatea din sectorul serviciilor a scazut cu 1%, cea din industria prelucrarii cu 4,6%, in timp ce in sectorul constructiilor, aceasta a scazut cu 1,1%, potrivit datelor oficiului de statistica. Activitatea din sectorul afacerilor si serviciilor, ce contribuie cu 30% la PIB, s-a comprimat cu 0,5%, intrand, de asemenea, in recesiune.

Brown a promis in 19 ianuarie ca va extinde planul de salvare a bancilor anuntat anul trecut si va mari la 70% participatia detinuta la Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS). RBS ar putea afisa pierderi anuale de 28 miliarde lire sterline (39 miliarde dolari), cea mai mare din istoria intreprinderilor britanice.

Vineri, lira sterlina a pierdut 1,3%, la 1,3670 dolari, pana aproape de cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani, de 1,3618 dolari, atins miercuri.

Comisia Europeana estimeaza ca economia Marii Britanii s-ar putea comprima cu 2,8% in 2009, marcand cea mai mare comprimare din 1946. În 2008, economia crescuse cu 0,7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Se vede apropierea crizei si in cifrele companiilor? -12% profit in T1