Sistemul bancar britanic era supus unor presiuni majore inainte ca guvernul sa intervina si sa anunte primul plan de salvare, in luna octombrie, a declarat ministrul responsabil de districtul financiar londonez, Paul Myners, citat de Reuters.
"Am fost foarte aproape de o prabusire a sistemului vineri, pe 10 octombrie", a declarat Myners pentru The Times.

"Au fost doua sau trei ore in care situatia a fost deosebit de grava, piata fiind fragila si marcata de nervozitate. Mari deponenti incercau sa-si retraga investitiile de la marile banci si erau dispusi sa plateasca comisioanele de retragere inainte de termen", a spus acesta.

In lunea ce a urmat, guvernul a publicat un plan de salvare in valoare de 500 miliarde lire sterline, pentru a restabili increderea si pentru a intari rezervele de capital ale bancilor, potrivit NewsIn.

Myners a acuzat bancile ca au avut o conducere deficitara si ca directorii au fost plati cu prea multi bani, dar nu a dat niciun nume.

"Am cunoscut mai multi stapani ai universului decat mi-as fi dorit, persoane care erau platite cu mult peste normal si care nu recunosteau acest lucru. Unele cazuri de acest gen sunt inacceptabile", a spus Myners.

"Acestia sunt oameni care nu au nicio idee despre societatea din care fac parte. Exista un grad destul de mare de nemultumire, in mare parte justificata. Sa fie clar: bancile noastre au fost prost gestionate", a adaugat Myners.

Bancile britanice au fost criticate si de cancelarul Alistair Darling, intr-un interviu acordat BBC.

"Cred ca ceea ce observam destul de clar este ca principala cauza a problemei vine din sistemul bancar. Acesta este motivul pentru care am incercat, in primul rand, sa impiedicam falimentul bancilor, si, in al doilea rand, sa deblocam creditarea pentru companii si proprietari", a spus Alistair Darling.

El a adaugat ca viteza cu care s-a propagat criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite in intreaga lume i-a luat pe multi prin surprindere.

Darling a mai precizat ca solutia depinde de posibilitatea Marii Britanii si a altor tari de a debloca sistemul de creditare si de a asigura aprovizionarea economiei cu fonduri, pentru sustinerea afacerilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri