"Am fost foarte aproape de o prabusire a sistemului vineri, pe 10 octombrie", a declarat Myners pentru The Times.

"Au fost doua sau trei ore in care situatia a fost deosebit de grava, piata fiind fragila si marcata de nervozitate. Mari deponenti incercau sa-si retraga investitiile de la marile banci si erau dispusi sa plateasca comisioanele de retragere inainte de termen", a spus acesta.

In lunea ce a urmat, guvernul a publicat un plan de salvare in valoare de 500 miliarde lire sterline, pentru a restabili increderea si pentru a intari rezervele de capital ale bancilor, potrivit NewsIn.

Myners a acuzat bancile ca au avut o conducere deficitara si ca directorii au fost plati cu prea multi bani, dar nu a dat niciun nume.

"Am cunoscut mai multi stapani ai universului decat mi-as fi dorit, persoane care erau platite cu mult peste normal si care nu recunosteau acest lucru. Unele cazuri de acest gen sunt inacceptabile", a spus Myners.

Citeste si:

"Acestia sunt oameni care nu au nicio idee despre societatea din care fac parte. Exista un grad destul de mare de nemultumire, in mare parte justificata. Sa fie clar: bancile noastre au fost prost gestionate", a adaugat Myners.

Bancile britanice au fost criticate si de cancelarul Alistair Darling, intr-un interviu acordat BBC.

"Cred ca ceea ce observam destul de clar este ca principala cauza a problemei vine din sistemul bancar. Acesta este motivul pentru care am incercat, in primul rand, sa impiedicam falimentul bancilor, si, in al doilea rand, sa deblocam creditarea pentru companii si proprietari", a spus Alistair Darling.

El a adaugat ca viteza cu care s-a propagat criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite in intreaga lume i-a luat pe multi prin surprindere.

Darling a mai precizat ca solutia depinde de posibilitatea Marii Britanii si a altor tari de a debloca sistemul de creditare si de a asigura aprovizionarea economiei cu fonduri, pentru sustinerea afacerilor.