Guvernul norvegian a anuntat un plan de 20 miliarde coroane norvegiene (2,2 miliarde euro) pentru limitarea efectelor crizei financiare si sustinerea pietei muncii in statele scandinave, amenintate de recesiune.

Planul este cel mai amplu de acest gen din Norvegia, din ultimii 30 de ani, potrivit declaratiilor ministrului finantelor, Kristin Halvorsen, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Acesta are ca obiectiv principal investitiile in infrastructura (drumuri, cai ferate) si intretinerea cladirilor publice, inclusiv scutiri de taxe pentru companii.

"Nu vom reusi sa inabusim cresterea numarului somerilor, dar avem ca obiectiv limitarea acestora", a declarat Halvorsen, inaintea prezentarii planului. In ciuda bogatiei petroliere, statul nu a fost ocolit de riscurile recesiunii.

Produsul intern brut "continental" al Norvegiei (PIB), excluzand hidrocarburile si transporturile maritime, este asteptat sa scada cu 0,4% in 2009, potrivit estimarilor publice, relevate la inceputul lui decembrie de biroul de statistica.

In decembrie, numarul cererilor de angajare a crescut la aproape 51.000 de persoane (cu 5.000 fata de luna precedenta), sau 2% din populatia activa.

Numarul celor care solicita un loc de munca ar putea creste cu pana la 15.000 de persoane, in ianuarie, potrivit unui oficial.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fondul de 1 trilion de dolari al Norvegiei i-a pus gand rau lui Musk