Banca centrala a Poloniei a redus dobanda cheie la 4,25%

Banca centrala a Poloniei a coborat dobanda cheie cu trei sferturi de punct procentual, nivel peste estimari, in conditiile inrautatirii accelerate a situatiei economice din cea mai mare economie a Europei Centrale, relateaza Reuters.

Decizia vine dupa masura similara adoptata in decembrie, cand banca centrala a Poloniei a hotarat cea mai ampla reducere a dobanzii de politicii monetare din ultimii sase ani, la 4,25%, informeaza NewsIn.

Ultima data cand rata dobanzii a atins acest nivel a fost in mai 2007, cand membrii comitetului de politica monetara al bancii centrale a Poloniei tocmai incepusera sa urce dobanda cheie, ca reactie la accentuarea inflatiei.

Analistii chestionati de Reuters estimau o reducere a dobanzii cu doar jumatate de punct procentual, insa o serie de statistici economice sub asteptari, mai ales cu privire la productia industriala, i-au determinat pe unii analisti sa mizeze pe o scadere cu 0,75 puncte procentuale.

"Este bine ca banca centrala a redus dobanda atat de mult. Dobanda cheie ar putea scadea chiar la 3%. Amanarea deciziei (de reducere agresiva) ar fi fost fara rost in conditiile economice actuale", a spus economistul-sef de la Raiffeisen Bank, Jacek Wisniewski.

Zlotul, afectat in ultimul timp de iesirea investitorilor de pe pietele enmergente, nu a inregistrat fluctuatii semnificative dupa anuntarea deciziei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri