Austria a lansat marti o initiativa de a crea un pachet de sustinere pentru a stabiliza sectorul bancar din tarile emergente din Europa, solicitand contributia altor tari occidentale si a Uniunii Europene (UE), relateaza Reuters

Cancelarul Werner Faymann si ministrul de finante Josef Proell au cerut pachete de stabilizare a bancilor in tarile europene emergente si mai multe fonduri de la Uniunea Europeana, pentru a stopa extinderea crizei creditelor in regiune, scrie NewsIn.

Austria vrea sa creeze o alianta a tarilor occidentale ale caror banci detin cele mai multe dintre institutiile de creditare din Europa de Est - Austria, Italia, Germania, Belgia si Franta -, ca sa ofere sustinere pentru aceste masuri, a precizat Proell, intr-un comunicat.

"Vrem sa asiguram stabilitatea economiilor", a spus ministrul austriac de finante. "Prin aceasta ofensiva, ii ajutam pe vecinii nostri, ne ajutam bancile si locurile de munca dependente de investitiile straine", a adaugat el.

Intrarile de capital in Europa de Est s-au diminuat, in conditiile in care criza financiara mondiala a sporit aversiunea de risc a investitorilor si i-a determinat sa renunte la activele de pe pietele emergente, astfel incat bancile detinute de straini au devenit singura sursa de imprumuturi pentru companii si clienti.

In acelasi timp, criza creditelor a facut mult mai dificil pentru bancile-mama sa stranga bani, desi cele mai multe dintre ele au fost in mare parte scutite de problemele ce au devastat bilanturile contabile ale altor banci din Europa Occidentala.

"Austria va cere o initiativa a UE pentru a sustine aceste banci cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), de la Banca Centrala Europeana (BCE) si cu fonduri de coeziune ale UE", a spus Faymann.

In Europa de Est, cei mai mari jucatori dupa active sunt UniCredit (Italia), Erste Bank (Austria), Raiffeisen International (Austria), Societe Generale (Franta) si KBC (Belgia).

Bancile s-au bucurat de castiguri in crestere in regiune, pe fondul exploziei creditarii, care a inregistrat in ultimii ani rate anuale de crestere de 20-30%, alimentate atat de clientii persoane fizice, cat si de companii.

Austria este, de departe, cea mai expusa tara pe regiune, bancile austriece acordand imprumuturi echivalente cu 70% din produsul intern brut (PIB) al tarii. In Romania, Erste Bank controleaza BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, iar Raiffeisen Bank si Volksbank sunt in primii zece jucatori.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Michael Schmidt va deschide in martie un hub in Austria
Setari Cookie-uri