Banco Santander SA va oferi 1,38 miliarde euro (1,82 miliarde dolari) clientilor care au pierdut bani investind cu Bernard Madoff, o intelegere care ar presa bancile din toata lumea sa ramburseze banii clientilor implicati in asa-numita "schema Ponzi", informeaza Bloomberg.

Cea mai mare banca din Spania a anuntat marti ca va inchide sapte fonduri speculative de investitii patronate de divizia sa Optimal Investment Services, dupa ce scandalul Madoff a starnit un val de cereri pentru retragerea de fonduri. Oficialii bancii nu au oferit informatii asupra marimii fondurilor sau sumelor cerute inapoi de clienti, scrie NewsIn.

Santander, care anuntase in 14 decembrie ca a investit alaturi de Madoff 2,33 miliarde euro ce apartineau clientilor, a fost actionata in instanta de catre investitorii care au spus ca banca a fost incapabila sa evalueze corect afacerile lui Madoff.

Intelegerea ar putea starni un val de propuneri similare din partea unor institutii precum Bank Medici AG, care a pierdut 3,2 miliarde dolari in urmei investitiilor facute de Madoff, cel mai mult fata de restul bancilor europene, sau Union Bancaire Privee, cu pierderi de 700 milioane dolari.

"Alte banci vor vedea aceasta decizie, iar clientii vor spune: Noi ce vom face? Vom primi o oferta similara?", a declarat un avocat din New York.

Investitorul american Bernard Madoff este acuzat ca a derulat o schema Ponzi de 50 miliarde dolari. O astfel de schema este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
RECORD: În Wuhan au fost efectuate 6,5 milioane de teste în 9 zile
Setari Cookie-uri