Dupa adoptarea planului, cu 244 voturi pentru si 188 impotriva, Obama a cerut Senatului sa se pronunte rapid in favoarea proiectului ce vizeaza crearea sau salvarea a trei-patru milioane de locuri de munca. Senatul s-ar putea pronunta saptamana viitoare.

"Planul va fi prezentat Senatului si sper ca vom putea continua sa consolidam acest plan inainte de a ajunge pe biroul meu", a declarat Obama. "Insa ceea ce nu trebuie sa facem este sa ne taraim picioarele si sa permitem persistenta acelorasi divergente subiective", a spus el, dupa adoptarea planului, care nu a atras niciun vot republican.

Inainte de vot, un proiect de plan alternativ propus de republicani a fost respins. Republicanii doreau mai multe facilitati fiscale si mai putine cheltuieli publice.

Refuzul republicanilor de a se alatura acestui plan face ca tensiunile sa persiste la Washington, in conditiile in care calendarul legislativ se anunta incarcat. Adoptarea planului de relansare in Camera dominata de democrati era un lucru sigur, insa Obama dorea sa obtina si voturile republicanilor pentru a-si respecta promisiunea privitoare la o guvernare ampla.

Citeste si:

Miercuri dimineata, el a strans la Casa Alba circa 12 presedinti ai unor mari companii, pentru a reafirma urgenta situatiei si a incerca sa-i convinga pe republicani de caracterul valid al planului.

Presedintele a intervenit pe langa democrati pentru ca ei sa renunte la unele dispozitii pe care republicanii le respingeau, insa apoi presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a spus ca democratii nu vor face niciun compromis cu republicanii pe aceasta tema.

"Planul american de relansare pe 2009" a fost elaborat de democratii din Congres in colaborare cu echipa economica de la Casa Alba. El prevede circa 275 miliarde de dolari ca facilitati fiscale care ar urma sa stimuleze consumul si investitiile si, restul, reprezinta cheltuieli pentru proiecte publice, ajutoare pentru guvernele locale sau masuri sociale.

Senatul dispune de propria versiune a textului, analizata de mai multe comisii senatoriale. Cele doua Camere urmeaza sa se inteleaga apoi cu privire la un text de compromis.