Presedintele american Barack Obama a criticat dur directorii de pe Wall Street pentru ca au incasat bonusuri mari in conditiile in care sistemul financiar este in pragul colapsului, relateaza Reuters.
Obama, vicepresedintele sau si purtatorul de cuvant al Casei Albe au dat publicitatii comunicate in care si-au exprimat indignarea fata de bonusurile incasate in anul 2008 pe Wall Street, in valoare de 18,4 miliarde de dolari, in conditiile in care banii contribuabililor au mentinut in viata un sistem financiar aflat in criza, potrivit NewsIn.

"Este culmea lipsei de responsabilitate. Este o rusine", a spus Obama reporterilor in cursul unei reuniuni cu secretarul trezoreriei, Timothy Geithner, si cu vicepresedintele Joe Biden.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat: "Nu vom putea face ceea ce este necesar pentru a stabiliza situatia noastra financiara daca poporul american citeste despre acest tip de comportament scandalos".

Obama a subliniat ca el si Geithner vor trimite un mesaj catre Wall Street ca "va fi timp sa obtina profit si va fi timp sa obtina bonusuri". "Acum nu este momentul", a insistat el.

"Nu stiu la ce s-au gandit: se gandesc la acelasi lucru care ne-a adus aici - lacomie", a spus Biden intr-un interviu acordat CNBC.

Obama a intensificat presiunile asupra directorilor de pe Wall Street sa se comporte mai sobru, o pozitie sustinuta de electoratul american.

"Capitala financiara a lumii s-a mutat la Washington. Obama este acum seful comisiilor de compensatii pentru banci si daca cineva de pe Wall Street ignora aceasta schimbare din peisaj o face pe propria sa raspundere. Cei care primesc bonusuri nu au niciun argument in prezent si nu au sustinatori, cu exceptia familiilor lor", considera Michael Holland, fondator al societatii financiare Holland & Co din New York.

Intr-o reuniune cu liderii grupurilor din Congres, saptamana trecuta, Obama a criticat companiile care au primit bani in cadrul planului de salvare a sectorului financiar si care "si-au renovat baile sau birourile". Presedintele a facut astfel o aluzie la fostul director general al Merrill Lynch, John Thain, care ar fi cheltuit 1,2 milioane de dolari pentru renovarea biroului sau, anul trecut, din care 1.405 de dolari pentru un cos de gunoi si 35.115 de dolari pentru un dulap.

Marti, Citigroup a renuntat la a mai cumpara un avion privat de 50 de milioane de dolari, dupa ce un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat ca Obama nu crede ca avioanele private reprezinta cel mai bun mod in care companiile care primesc ajutor de la Guvern isi pot cheltui banii.

Unii directori de pe Wall Street si oficiali guvernamentali au refuzat sa participe saptamana aceasta la Forumul Economic de la Davos, partial pentru ca s-au temut ca participarea la reuniunea organizata in statiunea de ski din Elvetia va fi perceputa drept un lux.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri