Compania ungara MOL a incheiat un nou acord cu guvernul croat, prin care va prelua controlul administrarii firmei croate petroliere si de gaze naturale INA, potrivit unui comunicat al MOL.
In conformitate cu noul acord, consiliul de administratie al INA va fi alcatuit din sase membri, trei reprezentand Croatia si trei din partea Mol, iar compania ungara va numi directorul executiv.

Mol detine 47,15% din actiunile Ina, dupa ce a cumparat o participatie de 22,15% la o licitatie publica in septembrie, iar Croatia are 44% din actiuni. Tranzactionarea actiunilor Mol a fost suspendata joi la bursa din Budapesta, la cererea companiei.

Acordul extinde cu inca doi ani perioada in care MOL nu va putea vinde participatia detinuta in INA. Guvernul de la Zagreb are, de asemenea, dreptul preferential de a rascumpara pachetul de actiuni de la MOL, in cazul in care compania ungara devine tinta unei preluari ostile, a precizat Hina.

In cadrul unei tranzactii separate, guvernul croat a acceptat sa preia imediat unitatea de stocare de gaze naturale a INA, iar unitatea de comert cu ridicata pana in 1 iulie.

Divizia de vanzare de gaze naturale cu ridicata, care a inregistrat pierderi masive din cauza reglementarii preturilor de catre guvern, va incheia un acord de furnizare pe termen lung cu INA in cadrul procesului de separare si va putea sa majoreze treptat preturile la paritate cu cele de la import in perioada 2010-2014, potrivit comunicatului Mol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri