Cererea mondiala de aluminiu va scadea cu circa 25% in acest an, iar preturile nu isi vor reveni, situatie care ii va obliga pe marii jucatori sa isi reduca masiv costurile sau sa iasa din piata, a spus Oleg Deripaska, presedintele Rusal, cel mai mare producator mondial, citat de Reuters.

"Ceea ce cred ca este important pentru industrie este sa renuntam la sperante si sa ne pregatim pentru ce e mai rau", a declarat Deripaska, potrivit NewsIn.

"Exista o supraproductie de aluminiu foarte mare si cred ca peste urmatoarele noua luni situatia va fi complet diferita in sectorul aluminiului si se va mentine inca sapte pana la zece ani", a adaugat el.

Miliardarul rus, actionar majoritar al Rusal, a precizat ca guvernele poarta discutii pentru a gasi solutii de sustinere a industriei aluminiului, fara a da alte detalii.

Deripaska, fost trader de metale devenit miliardar in haosul anilor '90, se asteapta ca pretul aluminiului sa fie in jur de 1.600 dolari/tona in urmatorii sapte ani.

Aluminiul, folosit de catre toate industriile, de la cea auto la constructii si vesela, se tranzactioneaza cu 1.355 dolari/tona la bursa de metale Londra, cu 60% sub nivel record atins in iulie 2008, de 3.380 dolari/tona.

Deripaska a precizat ca cererea mondiala de aluminiu va scadea la 28 milioane tone in 2009, de la nivelul de 36,5 milioane tone atins anul trecut, in timp ce piata se confrunta cu o supraproductie.
Rusal are 90.000 de angajati si controleaza 12% din piata mondiala a alumniniului


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un apropiat de-ai lui Putin primeste contracte de 7 mld. dolari la JO