Sumele rezultate din castigurile obtinute de Rusia prin vanzarea de petrol ar trebui sa acopere orice deficit bugetar cel putin inca trei ani, iar o parte a numerarului ar putea fi folosita pentru sustinerea suplimentara a sistemului financiar, a spus un oficial rus, citat de Reuters.

Fondurile, al caror cuantum se cifra in 1 februarie la 222 miliarde dolari, au fost cladite pe baza preturilor mari ale petrolului, principala marfa de export a Rusiei, iar cu un an in urma au fost impartite intr-un Fond de Rezerve, menit sa acopere fisuri bugetare, si un Fond al Bogatiei Nationale, destinat investitiilor pe termen lung, anunta NewsIn.

Insa, daca la momentul respectiv problema arzatoare ce se punea era ce active si care tari vor beneficia de pe urma investitiilor Fondului Bogatiei Nationale, in prezent este nevoie de ambele fonduri ca sa ajute Rusia sa depaseasca probelemele economice cele mai grave din ultimii zece ani.

"Fara indoiala, va trebui sa folosim mijloacele Fondului de Rezerve in acest an, iar o parte, ce ar putea fi semnificativa, ar putea fi destinata acoperirii deficitului bugetare", a spus Piotr Kazakevici, adjunctul sefului departamentului de active de stat din ministerul rus de finante. "Credem ca si in 2010 si 2011 vom avea posibilitatea de a folosi aceste resurse", a adaugat Kazakevici.

Ministrul rus de finante Aleksei Kudrin declarase saptamana trecuta ca Rusia ar putea avea un deficit bugetar de 6,1% din produsul intern brut (PIB), in timp ce Fondul de Rezerve se ridica la circa 10% din PIB si se cifreaza in prezent la 137,3 miliarde dolari.

Fondul Bogatiei Nationale, de 84,5 miliarde dolari, a furnizat deja 175 miliarde ruble (4,84 miliarde dolari) pentru achizitii de stat care au sustinut bursele moscovite sa gaseasca un plafon la sfarsitul anului trecut. Fondul Bogatiei Nationale a acordat si 235 miliarde ruble pentru credite subordonate acordate bancilor comerciale.

Moscova ar putea aproba in curand o noua injectie de capital pentru sectorul bancar, menita sa finanteze economia reala, sa mentina functionala piata monetara si sa umple golurile create de criza mondiala a creditelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia urmareste indeaproape desfasurarea THAAD in Romania