Cercetarile institutului sugereaza ca mai mult de unul din trei angajatori britanici vrea sa reduca numarul angajatilor in primele trei luni din 2009, dublu fata de cei ce luau astfel de masuri in ultimele trei luni din 2008.

"Aceste ultime date sugereaza sa perspectiva asupra pietei muncii se deterioreaza intr-un ritm alarmant", a declarat economistul sef al CIPD, John Philpott.

Circa 36% din angajatorii chestionati vor sa reduca numarul angajatilor in primul trimestru din 2009, fata de cei 27% care vor sa angajeze, marcand prima data cand mai multi angajatori vor sa reduca numarul personalului, fata de cei care doresc oameni noi in companie, din 2004, cand datele au inceput sa fie publicate.

Citeste si:

"Perspectiva asupra pietei muncii este in mod cert mai grava decat estimasem la sfarsitul lui 2008", a adaugat Pilpott.

Cercetarile au relevat, de asemenea, ca angajatorii vor reduce cresterile salariale. Astfel, in 2009, companiile care vor oferi majorari salariale vor creste plata lunara a angajatilor cu 2,6%, fata de 3,5%, in toamna lui 2008.

Sondajul privind piata muncii a fost intreprins de CIPD si compania de consultanta KPMG si cuprinde raspunsurile a 892 de angajatori din Marea Britanie.