Baronul Karl-Theodor zu Guttenberg a devenit, la 37 de ani, cel mai tanar ministru al economiei din Germania, dupa o ascensiune politica rapida, in cursul careia a fost numit, in urma cu numai trei luni, secretar general al conservatorilor din Bavaria, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Ales deputat in Bundestag, camera inferioara a Parlamentului german, in 2002, la varsta de 30 de ani, el a reprezentat partidul sau - aripa bavareza a CDU, al cancelarului Angela Merkel -in comisia de externe.

"Este tanar, este chiar foarte tanar, dar este ceea ce vreau pentru o reinnoire", a comentat presedintele CSU, Horst Seehofer, intr-o conferinta de presa televizata organizata la Munchen.

Predecesorul sau, Michael Glos, cu 27 de ani mai varsta, si-a anuntat demisia in weekend, in conditiile in care Germania se confrunta cu cea mai grava criza economica din 1945 si cu numai sapte luni si jumatate inainte de alegerile legislative.

Promotor al unei relatii de prietenie cu Statele Unite si cunoscator al dosarelor transatlantice, Guttenberg s-a pronuntat pentru o consolidare a interventiei militare din Afganistan.

Dupa infrangerea inregistrata de crestin-democrati in alegerile regionale din Bavaria, din septembrie 2008, mai multi responsabili din acest partid au demisionat, lasand locul tinerilor, ceea ce i-a permis lui Karl

Theodor zu Guttenberg sa fie propulsat in functia de secretar general.

Nascut in 5 decembrie 1971, la Munchen, din mama contesa, baronul Guttenberg este un bavarez catolic, tata a doi copii. El a lucrat la Frankfurt si la New York si a colaborat ocazional cu Die Welt.

Noul ministrul provine dintr-o familie nobila si veche, ce detine terenuri in nordul Bavariei (sud-vestul Germaniei - n.red.).

Guttenberg apreciaza in Bavaria "alianta reusita dintre traditie si modernitate, bazata pe calorile fundamentale occidentale si crestine", explica el pe site-ul sau.

Un unchi indepartat al sau, Karl Ludwig, care avea contacte stranse cu rezistenta antinazista din Germania, a fost arestat si executat dupa un atentat esuat vizandu-l pe Hitler, in 1944.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen, acuzata de plagiat