Al patrulea producator de ciment din lume s-a confruntat cu o crestere a costurilor imprumuturilor, in conditiile in care jucatorii de pe piata estimeaza ca veniturile grupului vor scadea, iar HeidelbergCement ar putea depasi scadentele pentru plata datoriilor, situatie care ar indreptati bancile sa ceara rambursarea imediata a creditelor.
Grupul producator de materiale de constructii face parte din imperiul familiei Merckle. Adolf Merckle, care a fost unul dintre cei mai bogati industriasi din lume, s-a sinucis in ianuarie dupa ce a pierdut la bursa o avere.

Directorul executiv al HeidelbergCement, Bernd Scheifele, candva mana dreapta a lui Merckle, a spus luni ca negociaza cu investitorii despre achizitia unui pachet de actiuni in cadrul companiei, scrie NewsIn.

Goldman Sachs si fondurile de investitii TPG si Bain Capital analizeaza daca sa preia pachetul majoritar de actiuni la compania producatoare de ciment, potrivit unor surse avizate.

HeidelbergCement nu a dezvaluit cuantumul actual al datoriilor sale, dar in 2008 datoriile nete ale companiei au urcat la 14 miliarde euro (18,07 miliarde dolari), ca urmare a platii pentru achizitia companiei concurente britanice Hanson.

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul companiei producatoare de materiale de constructii, de la 'Ba3' la 'B1', si a plasat calificativul sub monitorizare cu perspectiva negativa.

Citeste si:

Decizia de rating a fost determinata de incertitudinea constanta cu privire la variantele de refinantare ale HeidelbergCement si a ingrijorarii ca anul 2009 va fi o provocare pentru evolutia firmei, in contextul problemelor economice mondiale.

Compania a anuntat ca veniturile din 2008 au crescut cu 30%, la aproximativ 14,2 miliarde euro (18,2 miliarde dolari), pe fondul achizitiei companiei britanice Hanson, in 2007.

Castigurile operationale au crescut la peste 2 miliarde euro, de la 1,8 miliarde euro in 2007, conform unor cifre preliminare.

HeidelbergCement produce o gama variata de materiale de constructii si deruleaza operatiuni in Europa, America de Nord, Africa si Asia. Compania HeidelbergCement este prezenta si pe piata romaneasca, unde are activitati in domeniul productiei de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.