Aproape un sfert de milion de muncitori proveniti din tarile Europei rasaritene, noi membre ale UE, au sosit in anul 2004 in Marea Britanie, ceea ce reprezinta un numar de 15 ori mai mare decat estimase Ministerul britanic de Interne. Potrivit cotidianului "The Daily Telegraph", jumatate dintre acestia sunt polonezi.

Anglia, potrivit analistului Philip Johnston de la ziarul amintit, a fost mai atractiva pentru muncitorii celor opt tari din fostul bloc sovietic nu numai datorita economiei in crestere din aceasta tara, ci si pentru ca alte tari membre ale Uniunii Europene au instituit restrictii la imigrare pe perioade de pana la sapte ani. Initial, releva analistul ziarului "The Daily Telegraph", Guvernul britanic nu a prevazut un impact economic atat de mare al imigrarii si nici un flux de forta de munca de o asemenea anvergura.

Ministerul de Interne conta doar pe un influx de aproximativ 13.000 de muncitoari anual. Cifrele oficiale date publicitatii la inceputul acestei saptamani au aratat, insa, ca in perioada mai - 30 iunie 2004 au fost inregistrate 232.000 de cereri de locuri de munca din partea imigrantilor est-europeni.

Politica britanica in privinta imigrarii, reaminteste "The Daily Telegraph", a avut la baza faptul ca in ultimii ani s-a inregistrat cea mai scazuta rata a somajului si o lipsa acuta de mana de lucru in unele sectoare, in special in cel al serviciilor.
In perioada amintita, imigrantii polonezi au fost cei mai numerosi (131.000), urmati de lituanieni (34.000), de cehi, slovaci, sloveni si celelalte tari baltice. Majoritatea sunt tineri intre 18 si 34 ani, iar 60 la suta sunt barbati.

Cotidianul britanic invoca un raport al Departamentului Muncii si Pensiilor in care se sugereaza ca influxul de forta de munca straina a avut un impact pozitiv asupra economiei britanice, iar temerile ca acesta i-ar putea priva pe britanici de locuri de munca si ar putea determina o scadere a salariilor s-au dovedit neintemeiate. Cu toate acestea, Sir Andrew Green, presedintele Institutului britanic pentru monitorizarea migratiei, a recomandat Ministerului de Interne ca de acum incolo sa reduca numarul permiselor de munca acordate imigrantilor, pentru a compensa astfel avalansa de pana acum de forta de munca straina.

Potrivit EUobserver, Marea Britanie, Suedia si Irlanda sunt singurele tari membre ale UE care si-au deschis pietele pentru forta de munca din noile state membre, in timp ce alti 12 "vechi" membri au optat pentru perioade de tranzitie, cu restrictii pe termene de pana la sapte ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri