Letonia a inregistrat in al patrulea trimestru o scadere record de 10,5% a produsului intern brut (PIB), fostul "tigru baltic" intrând in cea mai adânca recesiune din Uniunea Europeana.
Statul baltic, cu 2,3 milioane locuitori, ce a continuat sa fie campion al cresterii economice pâna in 2006, a intregistrat o scadere a PIB-ului pentru al doilea trimestru consecutiv, dupa o comprimare cu 4,6% in al treilea trimestru, conform NewsIn.

Rata somajului a crescut in ianuarie la 8,3% din populaţia activa, de la 7% in decembrie, in contextul in care inflaţia a continuat sa incetineasca la 9,8%, comparativ cu 10,5% in decembrie.

"Nu exista niciun dubiu ca situaţia este sumbra", a declarat Lars Christensen, economist in cadrul Danske Bank.

"Letonia, Islanda si Ucraina sunt economiile din Europa ce au fost cel mai grav afectate de criza", a adaugat acesta. Christensen a subliniat ca economia Letoniei a revenit la nivelul din 2005.

Declinul a venit dupa incheierea unei perioade de boom imobiliar, dupa incheţarea pieţei mondiale a creditelor si dupa scaderea consumului.

Dupa ce in 2006, Letonia a marcat un nou record de crestere economica in Uniunea Europeana, de 12,2%, presedintele Valdis Zatlers a recunoscut recent ca un imprumut de 7,5 miliarde euro, acordat la sfârsitul lunii decembrie de Fondul Monetar Internaţional (FMI), a salvat ţara de la faliment.

Comprimarea economiei cu 10,5% in al patrulea trimestru din 2008 este cea mai puternica inregistrata de la intocmirea statisticilor, in 1995.

In cadrul raportului pentru luna ianuarie, banca Swedbank, cel mai mare creditor din ţarile baltice, a prevazut "o recesiune profunda si indelungata", precum si o saracire a populaţiei, ca urmare a cresterii ratei somajului.
Potrivit previziunilor bancii, economia Lituaniei se va comprima cu 10% in 2009 si cu 2% in 2010, in timp ce rata somajului va creste la 13,5% in 2009 si la 16% in 2010
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri