Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut tarilor din UE sa evite recurgerea la protectionism in conditiile crizei, intr-un moment in care Franta este criticata in acest sens prin planul sau pentru industria auto.

"Este foarte important ca la cel mai inalt nivel sa avem o abordare comuna, care sa respecte principiile UE, si sa rezistam tentatiei protectionismului, atat fata de exterior, cat si fata de interior", declara Barroso, citat de NewsIn.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost acuzat de presedintia ceha a UE ca cedeaza protectionismului, prin planul sau de ajutor pentru sectorul auto national, ce conditioneaza unele ajutoare de mentinerea activitatii in tara.

Premierul ceh Mirek Topolanek a criticat "recentele demersuri si declaratii selective si protectioniste, facute de presedintele francez".

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a respins acest repros luni seara, la Bruxelles, unde participa la o reuniune cu colegii ei din zona euro. "Nu exista tendinte protectioniste" in acest plan pentru sectorul auto, a subliniat ea.

"Se incearca focalizarea pe cercetare, pe dezvoltare, pe calitatea masinilor noastre si au fost negociate puncte cu constructorii auto, care prevad mai ales sa nu fie inchise fabrici si ca ei sa faca tot posibilul pentru a evita concedierile", a explicat ea.

"Stiu ca uneori, in vremuri de criza, exista tendinta de a dori sa actionezi in mod izolat. Este o greseala. Vrem ca Uniunea cu 27 de membri sa actioneze cat se poate de unit", a mai spus Barroso.

Cehia a anuntat luni ca vrea sa convoace un summit extraordinar luna aceasta cu sefii de state si de guverne din UE pe tema crizei economice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Reactia MAE dupa ce Barroso ne-a avertizat ca NU intram in Schengen