In China mai functionau numai 4.388 de fabrici de jucarii, la finalul lui 2008, cu 49% mai putin fata de numarul acestora la inceputul anului trecut, arata datele oficiale, conform paginii online a cotidianului britanic Times.
La inceputul lui 2008, in China existau 8.610 fabrici de jucarii, care realizau si exportau 70% din productia mondiala pe piata de profil.

Regiunea Chinei cea mai afectata de evolutia negativa a pietei este Guangdong, unde se produc majoritatea jucariilor chinezesti, conform NewsIn.

Un al factor care a contribuit la declinul pietei este decizia Indiei de a impune restrictii pe importuri, timp de sase luni, invocand motive de siguranta si sanatate. Acest lucru a determinat un raspuns amenintator, luni, din partea oficialilor de la Beijing, care au avertizat India ca o astfel de actiune ar putea afecta legaturile dintre cei doi vecini.

"China spera ca, intr-un climat in care economia mondiala se confrunta cu provocari puternice, India sa ia masuri pentru un comert prudent si atent, in caz contrar, relatiile comerciale bilaterale ar putea fi afectate sever", anunta Ministerul Comertului.

China anuntase anterior ca s-ar putea adresa Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a analiza daca India a incalcat regulile acesteia.

In timp ce exporturile de jucarii au crescut in 2008 cu 1,8%, la 8,6 miliarde dolari, cifrele au ascuns o deteriorare dramatica a pietei spre sfarsitul anului. In noiembrie, exporturile au scazut cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in decembrie, acestea au inregistrat un decli8n cu 7,6%.

Chiar si unele fabrici mari au intampinat dificultati financiare. Printre acestea se numara si Smart Union, listata la bursa din Hong Kong, care produce jucarii pentru companii precum Mattel si Disney, din Statele Unite. Aceasta a fost inchisa in octombrie 2008 si au fost disponibilizati 7.000 de angajati.

Totusi, expertii din industria jucariilor sunt de parere ca inchiderea unor fabrici le-ar putea ajuta pe celelalte sa supravietuiasca conditiilor economice defavorabile, iar cele mai mari si sofisticate ar putea fi chiar avantajate. Majoritatea fabricilor inchise sunt de marime mica, ieftine si care produceau jucarii la standarde de siguranta coborate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri