La inceputul lui 2008, in China existau 8.610 fabrici de jucarii, care realizau si exportau 70% din productia mondiala pe piata de profil.

Regiunea Chinei cea mai afectata de evolutia negativa a pietei este Guangdong, unde se produc majoritatea jucariilor chinezesti, conform NewsIn.

Un al factor care a contribuit la declinul pietei este decizia Indiei de a impune restrictii pe importuri, timp de sase luni, invocand motive de siguranta si sanatate. Acest lucru a determinat un raspuns amenintator, luni, din partea oficialilor de la Beijing, care au avertizat India ca o astfel de actiune ar putea afecta legaturile dintre cei doi vecini.

"China spera ca, intr-un climat in care economia mondiala se confrunta cu provocari puternice, India sa ia masuri pentru un comert prudent si atent, in caz contrar, relatiile comerciale bilaterale ar putea fi afectate sever", anunta Ministerul Comertului.

Citeste si:

China anuntase anterior ca s-ar putea adresa Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a analiza daca India a incalcat regulile acesteia.

In timp ce exporturile de jucarii au crescut in 2008 cu 1,8%, la 8,6 miliarde dolari, cifrele au ascuns o deteriorare dramatica a pietei spre sfarsitul anului. In noiembrie, exporturile au scazut cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in decembrie, acestea au inregistrat un decli8n cu 7,6%.

Chiar si unele fabrici mari au intampinat dificultati financiare. Printre acestea se numara si Smart Union, listata la bursa din Hong Kong, care produce jucarii pentru companii precum Mattel si Disney, din Statele Unite. Aceasta a fost inchisa in octombrie 2008 si au fost disponibilizati 7.000 de angajati.

Totusi, expertii din industria jucariilor sunt de parere ca inchiderea unor fabrici le-ar putea ajuta pe celelalte sa supravietuiasca conditiilor economice defavorabile, iar cele mai mari si sofisticate ar putea fi chiar avantajate. Majoritatea fabricilor inchise sunt de marime mica, ieftine si care produceau jucarii la standarde de siguranta coborate.