Ritmul de crestere a economiei globale va inregistra o crestere in semestrul al doilea al acestui an, concluzioneaza o analiza efectuata de Camera de Comert Internationala si de Institutul german Ifo.
Dupa cinci trimestre consecutive de declin, documentul constata, in luna iulie, o stabilizare a majoritatii indicatorilor economici. La aceasta concluzie s-a ajuns pe baza raspunsurilor si analizelor oferite de 1.051 de economisti, din 95 de tari.

Potrivit lui Hans-Werner Sinn, presedintele Institutului german Ifo, coroborarea tuturor datelor obtinute a dus la concluzia ca scaderea ratei de crestere inregistrata de la mijlocul anului trecut "a fost un fenomen temporar si nu inceputul unui declin global al activitatii economice". Din analiza amintita reiese, de asemenea, ca este previzibila, in mod special, o relansare economica in America de Nord in urmatoarele sase luni, iar estimarile privind cresterea economica in Asia raman stabile. In Europa este prognozat in continuare un declin, dar nu si in zona euro.

O deteriorare a situatiei economice este prevazuta indeosebi in Marea Britanie, dar si in Suedia si Elvetia. Pornind de la preturile record ale petrolului, analistii sunt totusi increzatori ca rata inflatiei la nivel global nu va depasi, anul acesta, 2,9 la suta, neschimbata fata de 2004. Dobanzile pe termen scurt se asteapta sa cunoasca o crestere treptata in SUA, sa ramana stabile in zona euro si sa scada in Marea Britanie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cat de sigure sunt cladirile in care traiesti 20 de ore in fiecare zi