Transportatorul national de gaze naturale Transgaz va incepe in curand negocieri cu autoritatile din Bulgaria pentru construirea unei conducte de interconectare, a declarat directorul general al companiei, Ioan Rusu.

"Vom lua legatura cu colegii nostri de la Bulgargaz din Bulgaria ca sa stabilim o intalnire cu ei si vom discuta despre posibilitatea costruirii unei conducte de interconectare. In principiu, am avut deja unele discutii, la intalnirea consortiului Nabucco, ce e avut loc la Budapesta, la sfarsitul lunii ianuarie", a explicat Ioan Rusu, citat de NewsIn.

In prezent, Romania nu dispune de conducte de interconectare cu tarile vecine, si astfel nu poate primi si nu poate oferi ajutor constand in gaze naturale.

In ceea ce priveste conductele de gaze, de interconectare, cu tarile vecine, Romania deruleaza un singur astfel de proiect, cu Ungaria. Este vorba de conducta aflata in prezent in constructie, intre Szeged (din Ungaria) si Arad.

Conducta de gaze Arad - Szeged va fi finalizata pana la 1 ianuarie 2010 si va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora. Lungimea totala a conductei va fi de 109 km si va avea un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Transportatorul national de gaze Transgaz este detinut de statul roman: Ministerul Economiei detine 73,5% din capitalul social al Transgaz, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB. Compania Transgaz este listata la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ANRE anunta o noua "liberalizare completa" a pietei gazelor naturale