Cererea este estimata sa scada cu 980.000 barili/zi in 2009, la 84,7 milioane barili/zi, a anuntat agentia in cadrul raportului lunar. AIE estima luna trecuta ca cererea se va reduce in acest an cu 500.000 barili/zi, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Previziunile intaresc dovezile ca actuala criza financiara afecteaza grav consumul de combustibil. AIE, ce ofera consultanta in domeniul energiei pentru 28 de tari industrializate, a anuntat ca cea mai recenta scadere a cererii ar putea sa nu fie cea din urma.

“Esential este ca 2009 pare a fi un an destul de slab”, a declarat David Fyfe, directorul pentru industria si pietele petroliere din cadrul AIE.

Citeste si:

“Este prea devreme sa estimam daca aceasta va fi cea din urma coborare a perspectivelor de cerere, pentru ca actuala criza economica este in plina desfasurare”, a spus Fyfe, care a adaugat ca depinde de deteriorarea economiei mondiale.

Cererea mondiala de petrol este estimata acum la un nivel cu 1,4 milioane barili/zi mai mic decat cel din 2007, inainte ca preturile sa inceapa sa creasca si economia mondiala sa determine scaderea cererii.
AIE a anuntat ca a revizuit in scadere perspectivele de cerere dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarile de crestere economica mondiala la numai 0,5% in 2009.