Acordul este un compromis intre proiectul de lege votat de Camera Reprezentantilor in 28 ianuarie pentru 819 miliarde de dolari si cel adoptat de Senat marti pentru 838 de miliarde de dolari. Anuntul acordului intervine cu scurt timp inaintea unei reuniuni a grup de zece democrati si zece republicani, destinata sa gaseasca o intelegere pentru un text final. Daca acordul va fi sustinut si in urma reuniunii, cele doua camere ale Congresului vor vota separat textul final, citat de AFP.

Presedintele Barack Obama vrea ca legislativul, controlat de democrati, sa ii prezinte pachetul in weekend, dar cele doua camere ale Congresului trebuiau sa ajunga la un acord asupra unei versiuni finale mai intai. Cele doua camere urmau sa negocieze pentru a gasi o varianta de compromis ce va fi aprobata apoi de ambele camere, potrivit NewsIn.

Desi Obama incearca sa obtina sustinere atat din partea democratilor, cat si din cea a republicanilor, pana in prezent numai trei senatori republicani si-au anuntat sustinerea, dar au avertizat sa o vor retrage in cazul in care vor fi adaugate cheltuieli prea mari.

Citeste si:

Planul are nevoie de cel putin 60 de voturi in Senat pentru a nu intampina potentiale greutati procedurale, iar democratii au numai 58 de mandate.

Singur, pachetul de stimulare are putine sanse sa puna din nou pe picioare economia, pentru ca nu se adreseaza problemelor din sectorul financiar. Atat timp cat bancile se confrunta cu pierderi din ce in ce mai mari si obtin cu greu bani din sectorul privat, acordarea creditelor va fi limitata, la fel si cresterea economica. Administratia Obama incearca sa rezolve aceasta problema printr-un program de salvare a sectorului bancar, prezentat marti de secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.