Economia Serbiei a scazut cu 3% anual in ultimul trimestru al anului trecut, iar in acest an ar putea creste cu doar 1,5-2%, in contextul adancirii crizei globale, a spus seful bancii centrale a Serbiei, potrivit Reuters.
Guvernul estimeaza o crestere economica de 3,5% pentru acest an, dar ia in considerare sa revizuiasca aceasta cifra luna viitoare.

Guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasici, a spus ca scaderea cererii de pe piata interna si internationala, diminuarea investitiilor straine si reducerea activitatii de creditare ar putea determina rate de crestere mai mici, potrivit NewsIn.

"Scenariile noastre optimiste pentru cresterea produsului intern brut (PIB) din acest an vor fi coborate la 1,5-2%, dar luam in calcul si riscul unei diminuari si mai ample a cresterii", a spus Jelasici.

Economia Serbiei a crescut cu 5,5% in 2008, ceea ce marcheaza o scadere cu 0,3% fata de estimarile anterioare, iar in ultimul trimestru, potrivit datelor ajustate sezonier, PIB-ul a scazut cu 3%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, a declarat seful bancii centrale a Serbiei, la o conferinta de presa.
"Anul acesta nu a inceput in cel mai bun mod cu putinta", a spus Jelasici.

"Presiunile inflationste sunt accentuate, presiunile privind deprecierea dinarului continua, iesirile de capital continua, iar extinderea politicii fiscale in trimestrul al patrulea al anului trecut a determinat in ianuarie o inflatie de 3%", a adaugat seful bancii centrale a Serbiei.

Joi, banca centrala a Serbiei a mentinut dobanda cheie la 16,5%. Banca centrala a Serbiei coborase luna trecuta dobanda de refinantare pe doua saptamani, de la 17,5%, dar nu a luat in considerare o continuare a politicii de relaxare monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri