Guvernul estimeaza o crestere economica de 3,5% pentru acest an, dar ia in considerare sa revizuiasca aceasta cifra luna viitoare.

Guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasici, a spus ca scaderea cererii de pe piata interna si internationala, diminuarea investitiilor straine si reducerea activitatii de creditare ar putea determina rate de crestere mai mici, potrivit NewsIn.

"Scenariile noastre optimiste pentru cresterea produsului intern brut (PIB) din acest an vor fi coborate la 1,5-2%, dar luam in calcul si riscul unei diminuari si mai ample a cresterii", a spus Jelasici.

Citeste si:

Economia Serbiei a crescut cu 5,5% in 2008, ceea ce marcheaza o scadere cu 0,3% fata de estimarile anterioare, iar in ultimul trimestru, potrivit datelor ajustate sezonier, PIB-ul a scazut cu 3%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, a declarat seful bancii centrale a Serbiei, la o conferinta de presa.
"Anul acesta nu a inceput in cel mai bun mod cu putinta", a spus Jelasici.

"Presiunile inflationste sunt accentuate, presiunile privind deprecierea dinarului continua, iesirile de capital continua, iar extinderea politicii fiscale in trimestrul al patrulea al anului trecut a determinat in ianuarie o inflatie de 3%", a adaugat seful bancii centrale a Serbiei.

Joi, banca centrala a Serbiei a mentinut dobanda cheie la 16,5%. Banca centrala a Serbiei coborase luna trecuta dobanda de refinantare pe doua saptamani, de la 17,5%, dar nu a luat in considerare o continuare a politicii de relaxare monetara.