Tremonti a precizat ca acest corp minimal de reguli, denumit de Roma "etalon legal" - o referire la "etalonul-aur" -, va fi prezentat la viitorul summit G20 de la Londra, ce se va desfasura la inceputul lunii aprilie, si la summitul G8 (G7 plus Rusia) din Italia prevazut sa aiba loc in luna iulie, scrie NewsIn.

Ministrul a spus ca aceasta tema la care personal tine foarte mult a fost dezbatuta la dineul de deschidere a reuniunii G7 de vineri seara.

"Aceasta reglementare nu se va limita la pietele financiare", a precizat Tremonti.

Anterior, biroul sau de presa anuntase ca regulile respective vizeaza si paradisurile fiscale si fondurile speculative.
Ministrul a spus in conferinta de presa care a marcat inchiderea lucrarilor reuniunii G7 ca au lipsit asemenea reguli pentru a preveni actuala criza.

Citeste si:

"Suntem intrebati cine va fi insarcinat sa puna in aplicare aceste reguli", a mai spus ministrul, care nu a oferit insa si un raspuns, limitandu-se sa afirme ca "acest domeniu este inca mult prea neexplorat".

Potrivit presedintelui Forumului pentru Stabilitate Financiara (FSF), Mario Draghi, care s-a exprimat in aceeasi conferinta de presa, Fondul Monetar International va fi cel chemat sa monitorizeze respectarea noilor reguli.

"FMI, prin Programele pentru evaluarea sectorului financiar ((PESF), are posibilitatea de a merge in diverse tari pentru a se asigura ca structurile controalelor (de piata) sunt adecvate si de a face in asa fel ca ele sa functioneze mai bine pe viitor", a explicat Draghi, guvernator al Bancii Italiei. "Avem in vedere sa facem obligatorii aceste vizite de control pentru toti cei care adera la FMI", a precizat Draghi.

FSF a fost instituit in 1999 de marile tari industrializate pentru a reflecta la mijloacele de a stabiliza sistemul financiar, dupa impactul devastator al crizelor financiare care au zguduit lumea in 1997 si 1998. Organismul ii reuneste pe ministrii de finante, bancile centrale si autoritatile de reglementare financiara din 12 tari, precum si institutii internationale precum FMI, Banca Mondiala sau Banca pentru Reglementari Internationale (BRI).