Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a anuntat o serie de masuri bugetare, printre care reduceri si majorari de taxe, precum si reduceri de cheltuieli, pentru a combate o criza ce ar putea duce la comprimarea economiei cu 3% in acest an.

Masurile au ca scop diminuarea taxelor pentru companii si salariati, precum si majorarea taxelor pe consum si proprietate. De asemenea, noile masuri vor duce la accentuarea inflatiei anuale medii in 2009, comparativ cu previziunile anterioare, si la o usoara adancire a deficitului bugetar, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Astfel, aplicarea noilor taxe va accentua in medie inflatia la circa 3,9% in 2009, comparativ cu previziunile actuale ale bancii centrale, de 3,1-3,4%. Deficitul bugetar ar urma sa se adanceasca la 2,7-2,9% din produsul intern brut (PIB), in contextul in care tinta anterioara era de 2,6% din PIB.

Masurile vor reduce cheltuielile din 2009 cu 200 miliarde forinti (circa 670 milioane euro), cheltuielile din 2010 cu 500 miliarde forinti, iar cele din 2011 cu 650 miliarde forinti.

De asemenea, o taxa de "solidaritate" de 4%, aplicata asupra castigurilor companiilor si ale persoanelor cu venituri foarte mari, va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2010.

Tot de la aceasta data, taxa aplicata companiilor va fi majorata de la 16% la 19%. Taxa pe valoare adaugata va fi majorata de la 20% la 23%, de la 1 iulie.

Contributiile sociale ale angajatilor vor fi reduse cu 5 puncte procentuale, de la 32% la 27%, in doua transe, in iulie si ianuarie.

Ungaria a intrat in recesiune, ceea ce inseamna ca veniturile statului vor avea de suferit, dar trebuie sa isi mentina bugetul sub control pentru a-si indeplini promisiunile facute in fata Fondului Monetar International (FMI) si al Uniunii Europene, care i-au oferit anul trecut un pachet de salvare de 25,1 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ungaria decide la referendum daca se opune cotelor de migranti