Economia Greciei va creste cu doar 0,5% in 2009

Economia Greciei va fi afectata de criza globala si va creste cu doar 0,5% in acest an, dupa rata de crestere de 3,1% din 2008, potrivit datelor bancii centrale, care a cerut inasprire fiscala si reforme pentru depasirea crizei.

Deficitele bugetare adanci si datoria in crestere lasa guvernului o marja redusa de actiune in ceea ce priveste stimulii fiscali, in contextul in care principalele domenii ale economiei, cum ar fi turismul, sunt afectate de criza financiara internationala, arata raportul bancii centrale a Greciei.

Cu toate acestea, o combinatie de disciplina fiscala si de reforme "extinse" ale sectorului pbulic ar putea limita datoria publica si permite o serie de cheltuieli guvernamentale, pentru incurajarea activitatii economice, anunta Reuters, potrivit NewsIn.

"Ne confruntam cu o nevoie urgenta privind aplicarea unor masuri de politica pe termen lung, care sa vindece dezechilibrele interne cronice si problemele structurale ce alimeteaza si extind datoria externa", a declarat guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, care este si membru al Bancii Centrale Europene (BCE).

Banca centrala a Greciei a estimat ca inflatia se va tempera la 1,8% in 2009, de la 4,2% anul trecut. Cresterea produsului intern brut (PIB) se va tempera semnificativ, dar va ramane pozitiva, mai bine decat in zona euro.

"Banca centrala a Greciei estimeaza ca rata de crestere a PIB-ului, care a incetinit la 3% anul trecut, va fi de 0,5% in 2009", potrivit raportului.

Estimarile bancii centrale sunt peste cele ale Comisiei Europene (CE), care anticipeaza o crestere economica de 0,2% pentru Grecia in 2009, dar sub cele guvernamentale, de 1,1%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri